Hlavní obsah

Straka: Jdu rád do rizika, věřím si

PRAHA

Nový trenér Sparty František Straka chce naučit svůj tým vyhrávat. Jak? "Při nástupu na hřiště si musí věřit a zapnout baterku, kterou mají u srdíčka. To je důležité," vykládal v rozhovoru pro Právo. Avšak dovést Spartu během posledních sedmi utkání alespoň na druhé místo je pořádně těžký oříšek. "Já si ale věřím. Rád jdu do rizika," odvětil Straka.

Článek

S jakými pocity opouštíte trenérský post v Teplicích?

Myslím, že jsem jako trenér odvedl na severu Čech dobrý kus práce. Nechtěl bych hodnotit sám sebe, na to jsou povolanější, ale mám radost z loňského triumfu v Poháru ČMFS a z toho, že jsme se prezentovali v Poháru UEFA a zviditelnili Teplice.

Jak se seběhl váš nynější "přestup" do Sparty?

Vím, že moje jméno padalo v okruhu kandidátů. Přijal jsem nabídku ze strany pana Košťála, který se chtěl se mnou setkat. Vyslechl jsem si jeho teze a poté jsme se dohodli. Je to pro mě zároveň hozená rukavice. Mnohé možná napadne, že strkám hlavu do oprátky. Jsem ale typem člověka, který jde rád do rizika a věří svým schopnostem.

Jak dlouho jste svůj přesun na Letnou zvažoval?

Nijak těžké rozhodování to nebylo. Já jsem hrál za Spartu devět let. Vím, co to je padnout na 'hubu' a pak se zvednout. Sparta mě vychovala a taková nabídka se neodmítá, i když je jen na sedm zápasů. Na to má Sparta právo. Vždyť i v Teplicích by mi 30. června končila smlouva.

Můžete prozradit, jaké cíle před vás vedení Sparty postavilo?

Ten úkol je jediný - druhé místo v lize, abychom se poprali o předkolo Ligy mistrů a doufám, že se nám to podaří.

Co pro to bude třeba udělat? Do jaké míry jste přemýšlel o nejbližších krocích?

Nezapomeňte, že ještě v pondělí večer jsem seděl na tiskovce po zápase Teplic v Liberci. Spartu jsem dosud hodnotil jen z tribuny nebo podle televize, nikoliv z vlastního pohledu. Bohužel neznám kabinu, což je naprosto důležitý bod. Po rozhovoru s asistenty hodlám hráčům vštěpovat svou filozofii.

V čem tedy spočívá?

V tom, aby si hráči začali při nástupu na hřiště věřit a zapnuli baterku, jakou mají u srdíčka. To bude prvořadý faktor k tomu, abychom se naučili vyhrávat. Neptejte se mě ale na podrobné podklady o mužstvu. Před něj předstoupím až v úterý dopoledne. Každý hráč by měl začít sám u sebe.

Reklama

Související témata: