Hlavní obsah

Straka zahájil trénink Sparty výklusem s Poborským

Karel Felt, Josef PešoutSport.czPrávo

Výklusem s kapitánem mužstva Karlem Poborským zahájil první trénink na Letné nový kouč Sparty František Straka. "Když jsem v úterý ráno vystoupil na stadiónu z auta, bylo to nostalgické. Do Sparty jsem přišel v roce 1979, hrál jsem tu devět let... Vrátil jsem se domů, Sparta mi je blízká, ať jsem byl kdekoliv," popsal svoje první dojmy Straka.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Sparty František Straka (vlevo) s Karlem Poborským.

Článek
Fotogalerie

"Františka Straku jsme brali ze dvou důvodů. Jeho angažmá v Teplicích bylo úspěšné, vyhrál domácí pohár a uspěl v Poháru UEFA. Má také sparťanské srdce. To by měl probudit nebo i najít v hráčích.

Dohodli jsme se rychle, zatím na sedm zbývajících ligových kol, ale ta budou velice důležitá.," vysvětlil prezident Sparty Vlastimil Košťál důvody angažování 45letého Straky místo v sobotu propuštěného Jiřího Kotrby. Letenský klub tak nyní platí tři trenéry  Jarabinského, Kotrbu a Straku.

Pohár chce obhájit

"Za úspěch budu považovat, když skončíme druzí a dostaneme se druhého předkola Ligy mistrů. Pak nebudu tento ročník vzhledem k postupu v Lize mistrů považovat za neúspěšný. Třetí místo nic neřeší, sedneme si s trenérem a zhodnotíme společnou práci.

Čtvrté místo by bylo neúspěchem. Jsme ve hře také v domácím poháru," naznačil Košťál, že by v případě neúspěchu mohlo dojít k další trenérské změně. "Pohár chci obhájit," rezolutně odmítl František Straka soustředění sil jen na boj o druhé místo v lize.

Košťál na Teplice nezapomíná

Košťál také zdůraznil, že s Teplicemi se na uvolnění Straky dohodl rychle. "Nehovořili jsme o žádné kompenzaci, ale budou-li Teplice potřebovat pomoc, já nezapomínám." Zopakoval také důvody propuštění Kotrby: "Jeho práci hodnotím pozitivně a čas ukáže, nakolik byla skutečně úspěšná. Dovedl klub k titulu, v Lize mistrů se dostal až do osmifinále. Zejména na jaře však byly výkony mužstva v lize tristní a museli jsme situaci řešit."

"Na Teplice budu vzpomínat velmi rád, byly odrazovým můstkem do Sparty, která je mojí srdeční záležitostí. Takovou nabídku trenér se sparťanským srdcem nemůže odmítnout," dodal Straka.

Hráči se divili

Hráči museli pět minut počkat, až si nový kouč vybere správnou obuv. "Patnáct minut jsme se rozcvičovali a pak nás poslal do posilovny, po půlhodině jsme se zase vrátili na trávník. To jsem nezažil," kroutil hlavou Lukáš Zelenka s tím, že nový trenér se snažil přinést nový impuls už na prvním tréninku.

"V kabině řekl, že začínáme od nuly a musíme odvést maximum ve zbývajících sedmi kolech. Měl by přinést potřebné oživení. Používal i německá slovíčka, z legrace jsem si to nechal přeložit od Míry Baranka, ale beru to v dobrém, také jako určité oživení," dodal Radoslav Kováč.

"Vrátil jsem se v čase do Teplic, jsem rád, že přišel právě on. Kotrba je impulsivní, ale Straka ještě impulsivnější. Je to absolutní profesionál.," liboval si Jan Rezek.

Reklama

Související témata: