Hlavní obsah

Kdo nakonec získá fotbalový titul?

Karel FeltSport.czPrávo

Kdo bude fotbalovým mistrem? Kandidáti jsou opět čtyři, ale ani jeden z nich není na jaře suverénní. Spíš naopak. Paběrkují. Odepisovanou Spartu vrátila do hry dvě hubená, ale šesti body zaplacená vítězství. Baník má stále vše ve svých rukách a titul by neměl pustit. Jenže historie pamatuje i takové pády. V každém případě liga slibuje drama až do konce.

Foto: FC Baník Ostrava

V předposledním kole čeká ligu prestižní souboj Baníku se Spartou

Článek

Po 21. kole měla Ostrava před Spartou náskok osmi bodů, před Slavií devět a Olomouc na ni ztrácela dokonce deset bodů. Vše se zdálo jasné. Pět kol před koncem je situace mnohem vyrovnanější. Baník vede před Olomoucí o pět bodů, jen o bod méně mají pražská S. Ve hře je ještě patnáct jarních bodů. Je to hodně, nebo málo...

Remízy jako prohry

Podzimní suverén z Ostravy se trápí. Ztrácí body na hřištích soupeře i doma, kde jich promarnil na jaře už sedm. Baník má ale pořád boj o titul ve své moci. Nesmí však klopýtat. Obrana už dávno není neprostupnou hrází, ve středové řadě schází Čížkova podzimní invence a Látalova bojovnost, kterou strhával spoluhráče. V útoku se kanonýr Heinz už šest kol netrefil.

Mužstvo jako celek ztrácí sebedůvěru a přes fantastickou diváckou kulisu na Bazalech právě tam zaznamenává nejcitelnější ztráty. "Remízy jsou pro nás jako prohry. Doma to platí dvojnásob. Naši soupeři už náš způsob znají a nikdo s námi nejde do otevřeného souboje. Hlavně na Bazalech ne. Hráči si stále víc uvědomují, že zisk titulu je životní šancí, ale spíš je to svazuje. Musíme jít zápas od zápasu, pořád máme situaci ve svých rukách. Uvažuji také o změně ve způsobu hry," hledal příčiny útlumu trenér František Komňacký.

Hanáci jsou klidní

Před jarním startem si při vyjmenovávání kandidátů na titul vzpomněl na Olomouc snad jen dnes už bývalý trenér Sparty Jiří Kotrba. Mnozí pochybovali, že bude schopna v boji se Slavií a Libercem udržet třetí místo. A z Hanáků je najednou kandidát na titul. Nehrají oslnivě, dávají málo gólů, ale mají pevnou obranu a čaroděje Vaniaka mezi tyčemi. Na jaře ještě neprohráli, doma ztratili jen dva body.

.:ANKETA:
Kdo získá fotbalový titul? Hlasujte na konci článku

"Zakázal jsem o titulu v kabině mluvit, ale hráčům do hlav nevidíte. Pochybuji, že by si na toto téma něco neřekli. Určitý tlak už cítíme, ale není to tak hrozné, protože máme splněný hlavní úkol. Cokoliv od čtvrté příčky nahoru je úspěchem. Zdůrazňuji hráčům, ať nemyslí na titul, ale na šanci se pořádně zviditelnit. Když už tady ta možnost je, budeme o ni bojovat, nebudu tvrdit, že by mě titul nezajímal," řekl kouč Sigmy Petr Uličný.

Trestají sami sebe

Jako den a noc jsou jarní výkony Slavie. Doma prohraje s oslabenou Spartou a za týden totálně vyloupí Bazaly. V Brně urve bod, ač o dva góly prohrává, aby za týden sama doma promrhala dvougólový náskok. Pořád to ale stačí na boj o titul. Jako by se za dlouhé roky nedokázala poučit a ve chvíli, kdy by měla vyrazit k útoku na první příčku, šokuje tím, že ztratí. Doma už prohospodařila pět bodů.

"Je to až neuvěřitelné. To, co jsme předvedli s Teplicemi, bylo hrozné. Hráči mě zklamali. Oni tím netrestají mě, ale sebe a fanoušky. Samozřejmě že Slavia si musí klást vysoké cíle, ale o titulu nemluvíme. Tlak na nás není tak velký, i když pochopitelně chceme do kvalifikace Ligy mistrů. Tam se ale lze dostat i z druhého místa. Nebudu ale zakrývat, že si uvědomujeme fakt, že jsme ve hře o titul," konstatoval trenér Slavie Josef Csaplár.

Urvat, co se dá

V hodině dvanácté se vrátila do boje o titul Sparta, i když proklamovaný cíl je o stupínek níž. Hlavně kvalifikace Ligy mistrů. Doma ztratila třemi remízami šest bodů a ty teď chybějí, nepočítaje další dva promrhané body na jihu Čech. Po výměně kouče se sice herní projev nijak výrazně nezměnil, ale zvýšená bojovnost vede k hubeným, leč velice cenným vítězstvím. Výhodou obhájce titulu je nesporně fakt, že vypjaté situace ze čtveřice kandidátů zvládá psychicky nejlépe.

"Naším cílem je druhé místo. Jdeme zápas od zápasu a v každém bojujeme o vítězství a chceme ho urvat. Dvě výhry po sobě, byť hubené, jsou dobrým základem k dosažení cíle. Hráči jdou psychicky nahoru. O ničem dalším se nebavíme, i když nepochybuji, že v kabině to mají hoši spočítané. Jsem si vědom, že nehrajeme pro oko diváka. V těchto bitvách musí krása stranou, počítají se body. Nesmíme si však dovolovat to co v Plzni. Neproměňování šancí a zbytečné chyby, po nichž inkasujeme, by nás v dalších zápasech mohly mrzet," odmítal boj o titul jako cíl v této situaci impulsívní kouč Sparty František Straka.

Zbývající zápasy kandidátů na titul:
MUŽSTVO26.kolo27. kolo28. kolo29.kolo30. kolo
OSTRAVA (51 b.)Příbram (3:1)Teplice (1:1)Olomouc (2:1)Sparta (1:1)Opava (4:0)
OLOMOUC (46 b.)Synot (2:3)Slavia (2:0)Ostrava (1:2)Brno (3:1)Plzeň (3:1)
SLAVIA (45 b.)Opava (4:1)Olomouc (0:2)Synot (2:0)Liberec (1:0)Budějovice (0:1)
SPARTA (45 b.)Žižkov (1:0)Brno (1:0)Zlín (0:1)Ostrava (1:1)Jablonec (2:4)
Za klubem je uvedený momentální počet bodů. Následuje soupeř, s nímž hraje doma nebo na jeho půdě. V závorce pak podzimní výsledek z pohledu týmu uvedeného v tabulce na prvním místě. Tučně jsou označeny zápasy doma.

Reklama

Související témata: