Hlavní obsah

Experti věří nejvíc Baníku a Spartě

PRAHA

Baník by si neměl nechat šanci na titul vzít, shodují se čtyři experti. Připouštějí však, že ze zbývající trojice by ho mohla předstihnout Sparta. Se svými názory na vývoj fotbalové ligy se s čtenáři deníku Právo podělili Tomáš Janů, Pavel Nedvěd, Karel Brückner a Werner Lička.

Článek

Tomáš Janů přivedl k titulu jako kapitán před dvěma roky Liberec. Tlak v závěru soutěže dobře zná... "Dokážu se vžít do pocitů hráčů Baníku. Pořád to šlo a najednou se nedaří, nepadá to tam jako dřív a soupeři se naopak trefí ze situací, z nichž obvykle branky nepadají. Jste nahoře a najednou jdete psychicky dolů, přestáváte si věřit, padá to na vás, protože cítíte šanci získat titul, a ono to najednou nejde... Co dělat? S tím se musí srovnat každý sám. Udělat si pořádek v hlavě a makat ještě víc než před tím."

Janů výkyvy Baníku chápe, ale věří Spartě

Liberečtí fotbalisté nakonec titul získali... "Bylo to hektické a pomohla nám Slavia výhrou nad Žižkovem. My jsme se dostali do čela až v závěru. Baník to táhne už dlouho. V tom je situace jiná a je pod déletrvajícím tlakem. Když vedete o pět šest i víc bodů, všichni už vás vidí nahoře, jenže v tu chvíli se přestává dařit. Znám to moc dobře a tohle asi prožívají i hráči Baníku, ale oni pořád mají situaci ve svých rukách a nesmějí se nechat zviklat ani různými názory médií. Mladší hráči pochopitelně ten tlak nesou hůř.

Přesto i za tohoto stavu tipuji na titul Spartu, která má s takovými situacemi nejvíc zkušeností a útočí zezadu. Také Slavia by mohla jít ještě na nejvyšší příčku. Trenér Csaplár s tím má zkušenosti z Liberce. Ale tipovat je ošidné, v každém případě si to může Baník pokazit jen sám," dodal liberecký obránce.

Nedvěd sleduje boje zpovzdálí

"Těžko říct, kdo získá titul. Záleží na mnoha okolnostech - formě, psychické pohodě, losu i výkonech soupeřů. Pamatuji si, že jsme s Juventusem jeden rok ztráceli šest kol před koncem devět bodů a vyhráli. Jiný rok jsme zase ve stejné době o sedm bodů vedli a nakonec jsme skončili druzí.

Takové kotrmelce nejsou ničím divným v žádné ligové soutěži. Netroufnu si říct, kdo český titul získá. Pochopitelně bych ho přál Spartě," soudí jako nezaujatý pozorovatel kapitán národního týmu Pavel Nedvěd.

Brückner: Hráči musí být na tlak zvyklí

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner nesouhlasí s tím, že by blížící se závěr soutěže a rostoucí tlak mohl mít tak velký vliv na psychiku hráčů: "Víc se to medializuje, než jak to ve skutečnosti na hráče působí. Jsou to přece profesionálové, prvoligoví fotbalisté, a ti musejí být zvyklí na tlak. Na něco takového se nemohou vymlouvat."

Nového mistra si však kouč tipnout nechtěl. "Zásadně netipuji. Když se podívám na tabulku, pak je jasné, že Baník má všechno ve svých rukách. Pořád má náskok. Pochybuji, že by si šanci nechal vzít," dodal.

Ličkovi se nelíbí lavička Baníku

Také bývalý vynikající útočník z Bazalů a nyní trenér Werner Lička věří Baníku: "Myslím, že si už tuhle šanci vzít nenechá. Výpadky neprožívá jen on, ale i soupeři. Má velkou podporu fanoušků, velmi dobře složené a věkově vyvážené mužstvo. Jediný problém vidím v lavičce, která není tak silná, takže podle představ ne vždy vycházejí střídání."

Reklama

Související témata: