Hlavní obsah

Baník se nadechl k závěrečnému útoku

PŘÍBRAM

Další bodovou ztrátu Baník v neděli nepřipustil. Na promoklém příbramském trávníku vyhrál zcela bezpečně a velkou měrou mu k tomu pomohly dvě trefy probuzeného střelce Marka Heinze. Ostravští, podporovaní více než sedmi stovkami svých fanoušků, se radovali nejen ze tří bodů, ale i psychické úlevy.

Foto: FC Baník Ostrava

Baník je blízko titulu, ve hře je ale stále dvanáct bodů...

Článek

"Ještě je ve hře dvanáct bodů a pořád jsme kus od cíle. Tyhle body ale jsou nesmírně důležité i po psychické stránce. Jdeme zápas od zápasu. Uvidíme, jaký bude pondělní los poháru. Podle toho se rozhodnu o sestavě do dalších zápasů," konstatoval kouč Baníku František Komňacký.

Proti Teplicím zatím není jisté, zda bude hrát Radoslav Látal, po operaci slepého střeva je Zdeněk Pospěch a s ošklivě pochroumaným kolenem odjel z Příbrami Martin Čížek.

:. ANKETA
Kdo získá fotbalový titul? Hlasujte na konci článku.

Zlaté tři body

Ostravští fotbalisté se shodli, že tři body z Příbrami mají cenu zlata. "Ještě je ale musíme potvrdit za týden proti Teplicím a pak něco přidat. Pořád je ve hře dvanáct bodů a to je dost. Navíc nás čekají po Teplicích Olomouc a Sparta. My bychom ale chtěli jít do těchto zápasů v klidu," nabádal k obezřetnosti Radek Slončík, který při neúčasti Látala s Pospěchem v pohodě režíroval hru Baníku.

"To jsme moc potřebovali. Po nevydařeném utkání ve Zlíně, kde jsme nedali šance a dostali gól prakticky z ničeho, se nám podařilo naplno bodovat a ještě v Příbrami, odkud se nevozí body lehce," oddechl si autor druhého ostravského gólu a nejlepší jarní střelec Baníku Miroslav Matušovič.

"Po trestném kopu Peter Drozd krásně vrátil přetažený míč a já jen byl v pravou chvíli na pravém místě, nic víc. Branka nás uklidnila, už jsme pak kontrolovali hru,"dodal.

"Tenhle zápas musíme cestou domů pustit z hlavy. Máme tři body, větší psychický klid, ale už musíme začít myslet na Teplice," dodal brankář Jan Laštůvka a k největší šanci domácích, kdy stál tváří v tvář proti Rieglovi, dodal: "Měl jsem štěstí, že to trefil do mne. Od toho ale jsem v brance, abych něco chytil. Důležité je, že jsme tenhle těžký zápas zvládli. Už jsme blízko, ale hotovo ještě není. Musíme se maximálně koncentrovat."

Neúspěšný návrat Skácela

Poprvé od prosince 2001 nastoupil mezi ligovými tyčemi čtyřiadvacetiletý brankář Jindřich Skácel. Gólman, jenž po odchodu z Olomouce hrál jen třetí ligu ze slávistickou rezervu, nastoupil v týdnu v Poháru ČMFS proti Spartě a v neděli prožil obnovenou ligovou premiéru.

"Je to zajímavý návrat do velkého fotbalu, zahrál jsem si během několika dní s úřadujícím i budoucím mistrem," předpověděl Baníku titul více než dvoumetrový brankář. Ve včerejším duelu inkasoval tři branky, na nichž ale nese podíl spíše nedůrazná obrana, Skácel naopak několikrát Příbram zachránil od ještě většího přídělu.

"Mrzí mě, že jsem tým víc nepodržel, ale hlavně u druhého gólu mi beci moc nepomohli," připomněl trefu Matušoviče, při níž si domácí obránci od střelce drželi až neuvěřitelný odstup. "Takový luxus si nemůžeme dovolit," čílil se po zápase příbramský kouč František Kopač. Šance na skórování si vytvořili i domácí, jenže na rozdíl od Ostravanů bez gólového efektu.

"Možná je to i ve zkušenostech hráčů, třeba Heinz, ten se fotbalem baví," ocenil útočníka Baníku příbramský Rudolf Otepka, jenž se deset minut před přestávkou zkoušel prosadit střelou ze vzduchu, po níž stejně neúspěšně dorážel Riegel. "Na tréninku proměním čtyři z pěti takových šancí," sypal si popel na hlavu domácí záložník.

Reklama

Související témata: