Hlavní obsah

Výtržníci prý chtějí ovlivnit závěr ligy

Karel FeltPrávo

Policie ČR má signály o tom, že se některé skupinky tzv. fotbalových fanoušků aktivizují v tom směru, že by chtěli svým jednáním ovlivnit výsledky některých zápasů v závěru Gambrinus ligy. Informoval o tom náměstek prezidenta Policie ČR Vladislav Husák na pondělním společném setkání s vedením ČMFS a novináři.

Foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Fotbaloví výtržníci podle policejních informací zbrojí na závěr nejvyšší soutěže.

Článek

Na základě podepsané dohody mezi ČMFS a Policií ČR by měla být učiněna taková opatření, aby k ničemu podobnému nedošlo, bylo chráněno i zdraví fanoušků na stadiónech a nebyl ničen majetek klubů. "Závěr soutěže je nejdramatičtější za mnoho posledních let," zdůraznil předseda ČMFS Jan Obst.

Ostrava v Olomouci zřejmě až v neděli

"Svaz má vytipována některá velice riziková utkání. Především Olomouc-Ostrava, Slavia-Olomouc a Ostrava-Sparta. Nesmíme dopustit, aby vandalové nějakým způsobem tyto zápasy negativně ovlivnili. Ze strany svazu budou učiněna opatření týkající se v první řadě přísnějších kontrol při vstupech na stadióny. Na výtržníky se připravíme," zdůraznil ředitel Gambrinus ligy Ivo Lubas.

"Utkání Olomouc-Ostrava se hraje 1. května, kdy vzhledem k dalším akcím, různým mítinkům a demonstracím, bychom nebyli schopni soustředit potřebné síly. V jiný den by to možné bylo," upozornil na první problém Vladislav Husák. "Vedení svazu a STES jedná s TV Nova o přeložení tohoto zápasu na neděli 2. května ve stejném čase, tedy od 14.25 hodin," uvedl Lubas.

Na úterý byli svoláni velitelé zásahů z celé republiky, kde by měli být znovu upozorněni na znění smlouvy se svazem a měli by být instruováni o potřebných opatřeních v závěru ligy.

Zbytečně váhali

Husák přiznal, že v některých případech policie se zákrokem váhala. "Objevuje se názor, že když policisté zasáhnou, je to špatně, když nezasáhnou, je to také špatně. Záleží nám i na tom, jak bude zásah vnímán veřejností," dodal Husák a jedním dechem zdůraznil: "Hlavně však pořadatelem zápasů a tudíž prvním, kdo zodpovídá na stadiónu za pořádek, je pořádající klub."

Předseda disciplinární komise Alexander Károlyi mu oponoval: "Pořadatelé nesmějí zasáhnout fyzicky, zatímco policie musí ze zákona chránit zdraví lidí a majetek a nemusí čekat na žádost pořadatele o zákrok. To se v několika případech nestalo. Otázkou je, do jaké míry pořádající klub s policií spolupracoval." Disciplinárka podle fotbalových norem velmi pečlivě zkoumá míru provinění pořadatelské služby a podle toho trestá.

Generální sekretář ČMFS pak zdůraznil, že svaz spolupracuje s policií i směrem k blížícímu se evropskému šampionátu. Svaz chce také iniciovat změnu určitých zákonů, jednak trestání výtržnictví na stadiónech a také povolení piva na stadiónech.

Reklama