Hlavní obsah

Poborského penalty poslaly Spartu na třetí místo

PRAHA

Fotbalisté Sparty Praha porazili v dohrávce 26. kola Viktorii Žižkov 3:1 a postoupili na třetí místo tabulky, kde mají dvoubodový náskok na Slavii a jednobodovou ztrátu na druhou Sigmu Olomouc. Dvě branky vítězů vstřelil kapitán mužstva Karel Poborský, v obou případech z penalty.

Článek

Sparta během posledních zápasů získala sebevědomí a na trávníku to dokazovala každou svou akcí. Už po sedmdesáti vteřinách měla stoprocentní šanci, jenže Štajner přistrčení od Juna nedokázal proměnit. Domácí si vytvořili soustavný tlak, k němuž jim pomáhal i mokrý trávník, který zrychloval její přízemní kombinační hru režírovanou Zelenkou. Sparťanský špílmachr byl také u další šance hráčů v rudých dresech, když přistrčil míč na šestnáctku Michalíkovi, který však pálil vedle.

Na trávníku existoval pouze jeden tým. Hosté vsadili na defenzivu a jejich pětičlenný obranný blok, navíc doplňovaný zataženým Piklem, se snažil především rozbít sparťanskou kombinaci. Nakonec však doplatili na chybný výrok rozhodčích, kteří přehlédli ve 25. minutě Junův ofsajd po Michalíkově centru a domácí kanonýr svou šanci proměnil.

Vedoucí branka ještě utužila domácí ofenzivu, ale šancí si už Sparta příliš nevypracovala. Až po pauze se do neškodného soupeře znovu zakousla a hostům nepomohla ani zvýšená tvrdost. Klid mohl Spartě přinést gól, který vstřelil dvacet minut před koncem Poborský z penalty po faulu Buryána na Štajnera, jenže dvoubrankové vedení domácích netrvalo dlouho.

V 74. minutě totiž posoudil rozhodčí Dvořáček srážku Blažka s Oravcem jako povolenou a odražený míč s jistotou poslal někdejší sparťan Prohászka obloučkem do opuštěné branky.

Gólový účet zápasu podtrhla až další penalta, kterou nařídil dvě minuty před koncem Dvořáček za ruku Klimpla. A Poborský znovu prokázal, že v podobných okamžicích je na něj spolehnutí. Hosté pak měli ještě dvě slibné možnosti, ale Oravce i Mikolandu vychytal gólman Blažek a na Spartě se po dlouhé době opět tleskalo.

Sparta - Viktoria Žižkov 3:1 (1:0)
Branky: 70. a 88. obě z pen. Poborský, 25. Jun - 74. Prohászka. Rozhodčí: Dvořáček - Kašný, Chytil. ŽK: Poborský - Prášil, Dirnbach, Buryán. Diváci: 6310.
Sparta: Blažek - Pergl, Homola, Johana, Labant (43. Petráš) - Poborský, Kováč, Zelenka (84. Sivok), Michalík - Jun (89. I. Gluščevič), Štajner. Trenér: Straka.
Žižkov: Pižanowski - Ščasný, Buryán (81. Mikolanda), Klimpl, Sabou, Dirnbach - Prášil, Pikl, Hottek (70. Prohászka) - Stracený (57. Chihuri), Oravec. Trenér: Bittengel.

Reklama

Související témata: