Hlavní obsah

Tvrdé tresty sudím už výsledky nezmění

Karel FeltSport.czPrávo

Komise rozhodčích tvrdě potrestala dva rozhodčí pondělního utkání Sparty se Žižkovem, v němž vstřelili domácí tři góly za velmi podivných okolností. Určitě je správné, že se komise rozhodčích konečně rozhoupala, ale na druhou stranu si fotbalový fanoušek klade dvě logické otázky: Proč až nyní? A jak bude postupovat v dalších podobných případech, když k nim dojde?

Článek

Asistent Petr Kašný skončil po úterním rozhodnutí komise v profesionálním fotbale a pokud ho využije moravská komise, může asistovat maximálně v utkáních MSFL. Hlavní sudí Josef Dvořáček má stop do konce jarní části obou nejvyšších soutěží a pak se uvidí, co s ním.

Precedens a signál

"Zejména u Kašného se jednalo o neomluvitelnou chybu. Dvořáček zase nařídil dva pokutové kopy  za údajný faul na Štajnera a velmi spornou ruku Klimpla. Neviděl však jiný zákrok Pižanowského na Juna, který měl k penaltě blíž," vysvětlil šéf komise rozhodčích Milan Brabec Právu důvod verdiktu.

Toto rozhodnutí vytvořilo precedens nejen tím, že bylo nejtvrdším za tři roky působení Brabcovy komise. "Trest je signálem rozhodčím pro závěr nejvyšší soutěže. Takto přísně budeme postupovat v případě podobných prohřešků. Je však třeba citlivě posuzovat situaci například u sporných ofsajdů, za níž k chybě došlo," dodal Brabec.

Časté tanečky kolem Žižkova

Odmítl však názor, že by v několika předchozích zápasech šlo přinejmenším o velmi podobná provinění, která komise přešla nebo nepotrestala tak tvrdě. Namátkou neuznaný gól Sparty v Českých Budějovicích, naopak uznaný gól Žižkova z ofsajdu v Teplicích, nesmyslně odmávané ofsajdy Brna v duelu se Slavií, už na podzim gól Sparty z ofsajdu v utkání s Brnem a rozhodcovská parodie sudího Čuřína v Jablonci, která dovedla Žižkov k bodu.

Jen z tohoto namátkového výčtu je patrné, že se nejspornější zákroky až v nápadné míře točí kolem Žižkova, na jehož trávníku se "dějí věci" téměř v každém zápase. Není také tajemstvím, že Brabec má velmi dobré vztahy s žižkovským manažerem Ivanem Horníkem.

Nedůvěra a podezření

Brabcovo vysvětlení, že v jiných případech nešlo o tak závažná provinění nebo se udály za složitější situace, těžko obstojí. Metr by měl být jednotný, což zdaleka není. Kdyby byl, tak, s trochou nadsázky, nemá kdo pískat a mávat závěr ligy. Samotný Brabec Právu po utkání Sparty v Českých Budějovicích přiznal... "Sudí ovlivnili výsledek." Jenže ten ani v tomto případě, ani v jiných zmíněných i nezmíněných, už nikdo nezvrátí. Přitom mohou mít v konečném důsledku vliv na titul, pohárové příčky i sestup.

Připomínka, že sudí dělají chyby i v zahraničí a dokonce v zápasech, v nichž jde o mnohem víc, není na místě. V probíhajícím ročníku došlo k mnohem většímu počtu chyb sudích, které ovlivnily výsledky zápasů, než v minulosti. Brabcova komise tento fakt však nechce vidět.

Brabec také v úterý konstatoval, že výkon Kašného na Letné nahlodal důvěru komise v tohoto asistenta. Řekl to v odpovědi na dotaz, zda mohlo jít o uplácení. Něco takového striktně odmítl. Jestliže ale někdo otřásl důvěrou jeho i kolegů v komisi, pak asi nějaké podezření existuje. Nemělo by zapadnout, ale komise by měla důsledně jít za jeho potvrzením či vyvrácením.

Zase je v tom Sparta

Podobně jako v nedávné kauze údajného koupení zápasu Ostravou v Plzni, i tentokrát je v tom Sparta. Její šéf Vlastimil Košťál podezření zásadně odmítá, ale ví, že je to pro Spartu špatně, protože samo podezření na ni vrhá stín.

V každém případě hrozí čtyři kola před koncem ligy v boji o titul (nedělejme si iluze, že to neplatí také pro boj o záchranu), že mohou být používány prostředky, které ve svém důsledku ublíží především fotbalu. Mohou vážně podlomit důvěru v regulérnost soutěže. A o tu by v první řadě mělo jít všem aktérům, tedy i rozhodčím. Zatím však v mnoha případech zápasy skutečně rozhodovali a nikoliv jen dbali na jejich čistotu.

Reklama