Hlavní obsah

Baník vzkazuje: tohle už nepustíme!

OSTRAVA

Fotbalisté ostravského Baníku jsou pouhé dva body od definitivního zisku titulu, který by na Bazaly vrátili po dlouhých třiadvaceti letech, ovšem hráči krotí emoce a žádné oslavy neplánují. "To by se mohlo šeredně vymstít," varoval kapitán Baníku Radek Látal. Ostravané budou mít na definitivní pojistku titulu tři mečboly, los mají ale hodně obtížný.

Článek

Hrají v Olomouci, pak hostí Spartu a končí na hřišti zachraňující se Opavy. "Nedívám se, kdo nás čeká. Pro nás se nic nemění, stále nám chybí poslední krok a ten bývá nejtěžší," konstatoval Látal, ale jedním dechem dodal: "Takovou životní šanci už nepustíme."

Pomohli soupeři

Vicemistr Evropy z roku 1996 dobře ví, jaké to je, skončit pod vrcholem. Před třemi lety jako hráč Schalke přišel o německý titul pár vteřin před koncem sezóny.

"Ještě ve druhé minutě nastavení zápasu posledního kola jsme byli šampióny, jenže pak Bayern dal gól Hamburku a my jen seděli a brečeli," vzpomínal. Paradoxně ve zdi, přes kterou střílel gól Mnichovanů z trestného kopu Švéd Andersson, tehdy stál i dnešní Látalův spoluhráč Marek Heinz, jenž v té době hájil barvy Hamburku.

Baníku k přiblížení titulu notně pomohla domácí výhra nad Teplicemi a především pak zakolísání soupeřů. Olomouc prohrála na Slavii, Sparta jenom remizovala v Brně. "Lhal bych, když bych říkal, že nás to nepotěšilo. Teletext jsem si ale zapínal až na konci zápasu v Brně, nechtěl jsem to nějak prožívat. Stejně to neovlivníte," vykládal obránce René Bolf a dodal, že Ostravané berou vývoj ligy v klidu: "Vyplácí se nám, že tak moc nesledujeme své soupeře a jenom se soustředíme sami na sebe."

Dá se čekat změna taktiky. Baník v řadě zápasů musel vyhrát, teď ale bude nastupovat proti soupeřům, kteří jsou pod daleko větším tlakem. "Scházejí nám dva body, ovšem naši protivníci potřebují stoprocentní zisky. Role se otáčejí, my budeme tím týmem, který může počkat v defenzívě a vyrážet k brejkům. Na vlastní kůži jsme si vyzkoušeli, jak je to těžké, udolávat perfektně bránícího soupeře," poznamenal Bolf.

Tlak přenechají jiným

Před optimismem varují mužstvo hlavně zkušení hráči. Ani Martin Čížek není výjimkou. "Jako bychom byli na konci tunelu a konečně uviděli světlo. Pro řadu z nás je tohle nová situace, nebyli jsme zvyklí chodit do zápasů jako vedoucí tým tabulky, ale teď by tlak na nás nemusel být takový. Máme tři pokusy, tak to snad nepokazíme. Hlavní je soustředit se na zápas v Olomouci a nemyslet dál," uvedl Čížek, který už získal dva tituly se Spartou.

Žádné vylomeniny ještě neplánuje ani obránce Pavel Besta, který je znám svým vřelým vztahem k fanouškům. Právě on se stal "kotelníkem" v týmu Baníku. "Nic se ani vymýšlet nebude. Pokud bychom to dotáhli, přijde všechno spontánně," řekl mladý stoper. Stejně jako ostatní spoluhráči věřil, že Ostravané šanci nepustí: "V Olomouci ani proti Spartě se nikam tlačit nebudeme, což nám sedí víc než devadesát minut bušit do plných."

Baník má na dosah ještě jeden primát. V poválečné historii se pouze v sezóně 1970/71 stalo, že mistr ligy vyhrál i národní pohár a získal rovněž korunu krále ligových střelců. Tehdy se to podařilo Spartaku Trnava a kanonýru Jozefu Adamcovi. Ostravané by se mohli stát první českým klubem s podobnou bilancí, neboť titulu jsou blízko, v semifinále Českého poháru hostí Jihlavu a útočník Heinz dál jasně vládne pořadí kanonýrů.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice