Hlavní obsah

Policie zadržela funkcionáře Synotu a sudího kvůli úplatkům

PRAHA

Český fotbal čelí dalšímu korupčnímu skandálu. Policie v sobotu brzy ráno zatkla funkcionáře 1. FC Synot a fotbalového rozhodčího, kteří měli dohodnout ovlivnění utkání 23. kola nejvyšší soutěže, v němž moravský celek na svém hřišti přehrál pražskou Spartu 2:0.

Foto: ČTK/Petra Mášová

Policie prošetřuje, zda utkání 23. kola mezi Synotem a Spartou nebylo zaplacené.

Článek

"Funkcionář Synotu byl obviněn z podplácení a rozhodčí z přijímání úplatku," informovala ČTK mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Jména obviněných policie zatím tají.

Výkonný ředitel Synotu Jiří Zerzáň Sportu.cz tuto informaci potvrdil, ostře se ale ohradil proti tomu, že by měl případ souvislost s uplácením.

"Policie zadržela našeho sportovního ředitele Jaroslava Hastíka, který se cestou z pražské arbitráže potkal na benzínové pumpě se svým dlouholetým známým, který při březnovém utkání plnil roli pomezního rozhodčího," uvedl Zerzáň.

Během dne vyšlo najevo, že zadrženým rozhodčím byl asistent Stanislav Hruška.

"Oba byli po výslechu propuštěni. Záležitost považuji za cílenou provokaci vůči fotbalu, podobně jako nedávnou aféru v Plzni, a rozhodně ji nechci spojovat s korupcí," řekl Zerzáň.

Prezident Synotu Miroslav Valenta je momentálně na dovolené. "Jsem v zahraničí a veškeré informace mám od výkonného ředitele Zerzáně. V každém případě hodláme podat protest k výkonnému výboru ČMFS, protože z našeho pohledu se jedná o cílenou provokaci před pondělním utkáním se Slavií," řekl Právu Valenta.

Synot vydal k případu oficiální prohlášení, v němž žádá svolání mimořádného výkonného výboru ČMFS. "Vedení klubu vnímá vzniklou situaci jako pokus o ovlivnění závěru ligové soutěže, jejímž následkem může být závažné poškození dobrého jména klubu," uvedli zástupci klubu na své internetové stránce.

Policie našla 175 000 korun

Detektivové z protikorupční policie a zásahová jednotka z jižní Moravy oba muže zatkla dnes ve 3:00 u benzínové stanice na Vyškovsku. "Měli u sebe 175 tisíc korun, které měly posloužit jako ovlivnění výsledku fotbalového utkání mezi Spartou a Synotem prostřednictvím prvoligového rozhodčího," uvedla Kosinová.

Podle Zerzáně měl Hastík u sebe uvedenou částku, protože v Praze řešil soukromou záležitost spojenou s rozvodovým řízením.

Kosinová oznámila, že budou oba muži stíháni na svobodě. Mluvčí policejního prezídia dodala, že na případech podplácení v prvoligovém fotbale pracuje policie již delší dobu. "Nelze vyloučit, že tato obvinění nebyla poslední," řekla mluvčí.

Utkání Synotu se Spartou bylo zároveň posledním, které na lavičce pražského celku strávil v roli hlavního kouče Jiří Kotrba. Po matném výkonu jeho svěřenců, kteří na Moravě zaslouženě prohráli, se vedení klubu rozhodlo Kotrbu z funkce odvolat. Na jeho místo poté přišel tehdejší kouč Teplic František Straka.

Svazu zatím chybějí přesnější informace

Případ začali ihned po zveřejnění řešit funkcionáři Českomoravského fotbalového svazu. "Společně s předsedou svazu Janem Obstem jsme se okamžitě spojili s náměstkem policejního prezidenta Ladislavem Husákem a získali jsme první zprávy. Není jich mnoho, protože policie celou záležitost šetří a nechce pouštět další informace," řekl Právu předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi.

"Fotbalový svaz proto podle presumpce neviny zatím čeká na konkrétní vyjádření policejních orgánů. V tuto chvíli proto nelze předjímat žádné rozhodnutí disciplinární komise," uvedl Károlyi.

I když nechtěl konkrétně odpovědět, zda by mohlo dojít k vyloučení Synotu ze soutěže, připustil, že škála trestů je široká pro jednotlivce i klub a jedním z nich by v případě prokázání viny mohlo být i odečtení bodů z jednoho či více zápasů, stejně jako přeřazení klubu do nižší soutěže.

Mnoho informací neměl ani šéf komise rozhodčích Milan Brabec. "Zatím toho moc nevím a nemohu telefonicky sehnat ani asistenta Stanislava Hrušku, jakékoliv vyjádření z mé strany by proto bylo předčasné. Vážně ale zvažuji Hruškovo odvolání z nedělního zápasu v Jablonci. Pochopitelně ctím presumpci neviny, jde mi ale o to, že vzhledem k velké medializaci případu by byl pod obrovským tlakem a mohl by chybovat. Nahradit by ho případně měl asistent Vladimír Goňa," uvedl Brabec.

Reklama

Související témata: