Hlavní obsah

Látal: Ať si Sparta kontumuje, co chce, titul nám nevezmou

OSTRAVA

Emotivněji než ostatní hráči vnímal výhru Baníku nad Olomoucí Radek Látal. S vedením hanáckého klubu se kdysi nerozešel v dobrém a potvrzení zisku titulu na trávníku Sigmy pro něj bylo malou osobní satisfakcí. Mistrovské trofeje si kapitán Ostravy hodně váží. "Je veliký rozdíl vyhrát deset titulů se Spartou nebo jeden v Baníku za 23 let," říká v rozhovoru pro Právo.

Článek

S čím jste jeli do Olomouce? Říkali jsme si, že je to první ze tří možností vyhrát titul a pokusíme se to neprotahovat. Věřil jsem, že by se nám to mohlo podařit, protože pod tlakem byla Sigma, ne my.

Mysleli jste už na oslavy? Vůbec nic jsme neplánovali, jsme totiž strašně pověrčiví. Pak se mi to ale rozleželo v hlavě a v sobotu ráno jsem volal masérovi, aby vzal do autobusu snad tři nebo čtyři kartony šampaňského. Dostávali jsme ho po vítězstvích venku od fanoušků a schovávali na posezónní oslavy. Proto jsme ho měli v šatně.

Znamená to, že sezóna pro vás skončila? Tahle otázka není na místě. Samozřejmě si titul pořádně užijeme, ale nachystáme se i na Spartu a budeme chtít uspět také v Poháru ČMFS.

Vnímali jste další aféru okolo zatčení ředitele Synotu Hastíka? Ať si Sparta kontumuje, co chce, titul nám nevezmou. To by se musela opakovat spousta zápasů, třeba Sparty se Žižkovem. My už slavíme.

Je pro vás satisfakcí vyhrát titul v Olomouci, kde jste se s vedením klubu nerozešel v dobrém? Asi to pro mě je emotivnější než pro ostatní kluky. Opravdu jsem se tehdy v Olomouci nepohodl s některými lidmi a třeba si teď uvědomili, že v mém případě neudělali dobře.

Přesto by asi oslavy v Ostravě byly bouřlivější. Je to škoda, že se nehrálo na Bazalech, navíc policie nám to tady pěkně zkomplikovala.

Jak bouřlivé budou oslavy? Ani to nechtějte vědět. Manželce jsem říkal, že kdyby se to povedlo, tak ať mě týden doma nečeká. Ona se smála, že si mě pohlídá, ale já jí stejně uteču a půjdu slavit...

Vyhrál jste Pohár UEFA i Německý pohár se Schalke. Jste vicemistrem Evropy. Kam řadíte zisk titulu s Baníkem? Na klubové úrovni jsem víc nedokázal. Zápasy v evropských pohárech byly něco jiného, tady to je dlouhodobá soutěž, kdy je těžší uspět. A je veliký rozdíl vyhrát deset titulů se Spartou nebo jeden v Baníku za třiadvacet let.

Už si uvědomujete, čeho jste dosáhli? Asi to zjistíme, až se budeme radovat s fanoušky. Kdyby mi někdo před sezónou říkal o našem titulu, myslel bych si, že je padlý na hlavu.

Reklama

Související témata: