Hlavní obsah

Trenér Cipro v Plzni po sezóně končí

PLZEŇ

Zklamání a smutek - to byly dominantní pocity, které převládaly v myslích všech plzeňských aktérů nedělního prvoligového duelu v Teplicích. Prohra 1:2 totiž poslala Západočechy po ročním intermezzu znovu do druhé ligy. Viktoria Plzeň na čtrnáctou příčku ztrácí v tabulce osm bodů a její osud je dvě kola před koncem soutěže zpečetěn.

Foto: archiv

Trenér František Cipro.

Článek

"Před zápasem jsme měli ještě jakousi teoretickou šanci na záchranu, ale podle dlouholeté praxe z českého prvoligového fotbalu jsem věděl, že zázraky se většinou nestávají. Bylo jasné, že nás sestup, na němž všichni máme svůj podíl, nemine," prohlásil se zasmušilým výrazem ve tváři trenér František Cipro, který v Teplicích oznámil, že po sezóně a vypršení trenérské smlouvy u plzeňského mužstva končí.

"Dohodl jsem se na tom s italskými majiteli klubu už před dvěma měsíci. A to bez ohledu na konečné umístění v tabulce," sdělil zkušený kouč. V čem viděl hlavní příčiny letošního ligového nezdaru? "Dopláceli jsme na problémy v obraně, ať už jsme hráli v jakémkoli složení. Dostávali jsme zbytečné góly po špatném řešení situací," analyzoval Cipro.

"Chyběli nám hráči typu Horvátha, Hunala nebo Rady, které dobře znám z dřívějška. Jsem přesvědčen, že  s nimi bychom se v lize zachránili. Plzeň si ale fotbalisty podobných vůdčích i herních kvalit nemohla z ekonomického hlediska dovolit. Dával jsem proto spoustu šancí mladým hráčům a zdálo se mi, že si toho příliš nevážili. Pod jiným trenérem nebo v jiném oddíle by si tolikrát ligu asi nezahráli," pokračoval Cipro.

Na západ Čech nejspíš Pulpit

Výkonný ředitel klubu Radomír Havel spatřoval důvody plzeňského pádu nejen v ryze sportovních aspektech: "Na podzim jsme zápolili s finančními problémy a atmosféře ublížily i spory s občanským sdružením. V jarní části se do situace v klubu negativně promítla údajná úplatkářská aféra kolem zápasu s Ostravou, přišly i další domácí porážky. A když se to všechno sečetlo, je z toho krutý sestup."

A kdy chtějí v Plzni představit nového trenéra pro příští sezónu? "Co nejdříve, tedy ještě do konce právě vrcholícího ročníku. Vyhlédli jsme si pracovitého kouče z mladší trenérské generace. Chceme, aby dokázal úspěšně zabudovat do mužstva další fotbalisty z kvalitní domácí líhně," naznačil Havel.

V kuloárech nejčastěji padá jméno Martina Pulpita, který před pár dny ukončil angažmá v Hradci Králové. Už dříve postupně působil v Děčíně, Vítkovicích, Pardubicích a Mladé Boleslavi a patří k největším znalcům druholigové scény.

Reklama

Související témata: