Hlavní obsah

ČMFS v aféře Synotu stále čeká na informace policie

Karel FeltPrávo

Disciplinární komise ČMFS po svém úterním zasedání dala podnět orgánům Policie ČR k přezkoumání, zda v případě vyšetřované úplatkářské aféry kolem sportovního ředitele 1.FC Synot Jaroslava Hastíka a asistenta sudího Stanislava Hrušky nedošlo ke spáchání trestného činu. Oznámili to oficiálně předseda ČMFS Jan Obst a šéf svazové disciplinárky Alexander Károlyi.

Foto: archiv

ČMFS v korupční aféře stále čeká na informace policie. Na snímku šéf disciplinárky Alexander Károlyi.

Článek

"Na tento podnět je policie povinna ze zákona odpovědět do třiceti dnů," zdůraznil Alexander Károlyi s tím, že on a šéf svazu jsou v kontaktu s náměstkem policejního prezidenta Ladislavem Husákem.

"Tisková mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová v pondělí večer uvedla, že policie svazu nedá k dispozici požadované podklady a indicie k případu, protože není přímým účastníkem řízení," uvedl na vysvětlenou zmíněného kroku Jan Obst.

Chybovala mluvčí?

"Jejímu vyjádření se podivoval i náměstek Husák, protože neodpovídá trendu aktivní spolupráce mezi ČMFS a Policií ČR. Svaz policii vyšel vstříc například přeložením utkání Olomouc-Ostrava ze soboty na neděli, aby mohla zabezpečit to, co pro ni vyplývá ze zákona o policii," uvedl Károlyi.

"Svaz plně respektuje stav vyšetřování a presumpci neviny." Husák prý slíbil, že policie udělá v rámci stavu vyšetřování maximum pro co nejrychlejší předání požadovaných podkladů. Obst v této souvislosti vyjádřil přání, že snad k dalším kauzám nedojde, ač policie dala jasně najevo, že tento případ nemusí být poslední," dodal Károlyi.

Adekvátní zásah?

Na úterní mimořádné schůzce Obsta, Károlyiho a místopředsedů Jaroslava Vacka, Pavla Mokrého a Milana Brabce se hovořilo také o tom, zda způsob zatčení Hastíka s Hruškou z pátku na sobotu byl proveden adekvátním způsobem a proč jsou v uváděném čase tak velké rozdíly.

"To zatím nikdo nevysvětlil, ale jedna verze hovoří o pátku před půl jedenáctou večer a policejní o sobotní třetí hodině ranní," divil se Obst. "Policie však zasahovala nepochybně ze závažných důvodů, protože takový zásah nemůže být jen na základě nějakého neprověřeného oznámení a prochází schvalováním," dodal Károlyi.

Výsledky asi zůstanou, Hruška zatím domával

Na základě podkladů od policie disciplinární komise zváží zda a s kým zahájí disciplinární řízení. Jeho výsledek a možné důsledky však Károlyi nechce předjímat. Škála trestů je široká, od pokut, kontumace zápasu, odebrání tří až dvanácti bodů...

Pokud by se prokázalo závažné provinění Synotu, jako klubu, mohl by být přeřazen do některé z nižších soutěží a nejen do druhé ligy. Trest by však mohl stihnout také jen jednotlivce. Případ může být řešen i v příštím ročníku, protože promlčecí lhůta z hlediska disciplinárního řádu je jeden rok, ale řízení může být obnoveno v případě trestného činu do třiceti dní po vynesení pravomocného rozsudku.

"Konečný výsledek soutěže schvaluje Ligové shromáždění, které se sejde 18. května. Podle informací, které má místopředseda pro ligu Vacek, žádný z dotázaných klubů neměl zájem na tom, aby se za této situace měnily výsledky. I kdyby došlo k vyloučení klubu X, pak by byl prvním sestupujícím a jako druhý by sestupoval tým ze šestnácté příčky tabulky. Výsledky soutěže by však po skončení ročníku zůstaly," uvedl Obst.

Asistent Hruška už nebude do konce jara delegován k žádnému prvoligovému zápasu, o čemž rozhodla Brabcem vedená komise rozhodčích.

O rychlé řešení není zájem

Je zřejmé, že jde o čas, kdy předá policie podklady. Kluby asi skutečně nemají valný zájem na změnách v tabulce a dalším zpochybňování končícího ligového ročníku. Komplikovalo by to i jejich zařazení do evropských pohárů, od Intertota až po Ligu mistrů.

"Zatím také není důvod nepředat po sobotním utkání na Bazalech mistrovský pohár Baníku. To je však slavnostní část, tou sportovně technickou je schválení výsledků ligového ročníku ligovým shromážděním," dodal šéf svazu.

Na dotaz, zda afér kolem sudích už nebylo příliš mnoho a jestli Brabec, jako jejich šéf, nenabídl rezignaci, Obst odpověděl: "Nenabídl." Připustil však, že jedním z možných řešení problémů se sudími je i to, že by jej z funkce šéfa komise rozhodčích odvolal Výkonný výbor ČMFS.

Sázkovku zakázat nemohou

Jednou z variant, proč byla aféra vyvolána, je i údajný boj sázkových kanceláří. Součástí holdingu, do něhož patří 1. FC Synot, je mimo jiné i dobře prosperující sázková kancelář Synot Tip.

"Svaz nechá u renomované advokátní kanceláře, zabývající se obchodním právem, vypracovat posudek, zda nemůže v tomto případě jít o střet zájmů. Jinak podle zákona nemůže nařizovat akciovým společnostem, které jsou členy občanského sdružení ČMFS, v čem mají a nemají podnikat, pokud to neodporuje vysloveně svazovým normám," uvedl Obst.

Kancelář Synot Tipu byla prý minulý týden vykradena, majitelé odmítají jakékoliv propojování sázkové kanceláře s klubem. V zahraničí by však takové spojení prakticky možné nebylo.

I když podle zákona, týkajícího se sázek a loterií by mohlo jít o střet zájmů, protože sázková kancelář patřící stejnému majiteli jako klub, by mohla mít zájem na ovlivnění výsledků, Obst tuto spojitost bez patřičných právních podkladů odmítá.

"Je to jako by někomu vadilo, že jiná akciovka, která je členem svazu, a jejíž klubu hraje naši soutěž, třeba těží písek," nabídl poněkud neadekvátní příměr Obst. Károlyi pak zdůraznil, že svaz nemůže zasahovat do kompetencí státu, komu udělí licenci pro provozování sázkových her a loterií.

Reklama