Hlavní obsah

Záložník Slavie Koloušek trpí leukémií

PRAHA

Nepříjemnou zprávu si vyslechl fotbalový záložník pražské Slavie Václav Koloušek. Lékaři mu sdělili, že trpí akutní leukémií. Osmadvacetiletý špílmachr sešívaných byl poté hospitalizován na jednotce intenzivní péče v pražském Ústavu hematologie a krevní transfuze.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Václav Koloušek

Článek

V pondělí byl Koloušek ještě na trávníku, utkání 28. kola se Synotem odehrál celé a vsítil gól. Dva dny nato přišla tato šokující zpráva.

Po prohře Slavie 2:4 však již byl nadmíru oslabený a po těle měl navíc hodně modřin, které jsou jedním z projevů této nemoci. "Proto jsme hned druhý den udělali krevní odběry, které nebyly příznivé a po vyšetření Na Karlově již Václav zůstal na jednotce intenzivní péče," řekl lékař týmu Miloš Barna a dodal, že lékaři zatím neznají formu onemocnění, která může být lehčího rázu, ale i hodně těžká.

Co vůbec termín akutní leukémie znamená? "Jedná se o zhoubné onemocnění krvetvorby, které se může projevit doslova ze dne na den. Má velmi individuální průběh a nelze říct bez znalosti podrobností, jak se u koho projeví," uvedl lékař české fotbalové reprezentace Petr Krejčí.

Prosí o shovívavost

Fotbalista se hodlá plně soustředit na léčbu a vyzval prostřednictvím klubu fanoušky o shovívavost. "Nebudu poskytovat žádná další prohlášení ani přijímat návštěvy. Potřebuji klid na léčení," vzkázal Koloušek. "Věřím, že znovu obléknu slávistický dres," dodal.

"Slavia udělá maximum pro to, aby léčení bylo úspěšné. Držíme Václavovi palce a přejem mu, aby byl silný. Věříme, že stejně jako jiní sportovci, kteří přemohli tuto nemoc, zvítězí i on.," řekl tiskový mluvčí klubu Alexandr Kliment.

Zdrcující zpráva těžce zasáhla Kolouškovy spoluhráče. "Hodně nás to zmrazilo. Určitě Vencovi budeme chtít nějak pomoci, v každém případě jej musíme nejprve psychicky podpořit. Jsou věci, o kterých se těžko hovoří a tohle je jedna z nich. Věříme, že to bude forma nemoci, která se dá léčit a Václav se vrátí zpět do mužstva," řekl brankář Radek Černý.

Do řeči vůbec nebylo trenérovi Josefu Csaplárovi, který si Kolouška do Slavie přivedl z Liberce. "Sedím u Václava na posteli a odpovídáme na textové zprávy, ale více se k tomu vyjadřovat nebudu," byl strohý Csaplár, kterého s hráčem pojí velmi přátelský stav.

Z leukémie se v minulosti vyléčil například hokejista Miloš Holaň, který v těchto dnech spolukomentuje hokejové mistrovství světa, či americká tenistka Corina Morariuová, jež se vrátila mezi světovou elitu.

Reklama

Související témata: