Hlavní obsah

Co může potkat Synot a jak by to ovlivnilo ligu

PRAHA

Pokud se prokáže provinění klubu jako takového (jako příklad berme Synot, jehož se aféry týkají, ale vina mu zatím nebyla podle fotbalových norem prokázána), existuje velké množství variant, jak může být potrestán. Velmi důležitá je však otázka, kdy by k potrestání došlo, zda ještě v tomto ligovém ročníku, před zahájením nového nebo až v jeho průběhu.

Článek

"Pochopitelně se budeme snažit případ řešit co nejdříve, aby nezasáhl do příštího ročníku, ale bez potřebných podkladů a jasných důkazů to nelze," zdůraznil předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi.

Disciplinární komise může klub podle závažnosti provinění poslat o soutěž níž, ale také klidně až do okresního přeboru. Konečnou podobu ligy po sportovně technické stránce schvaluje Ligové shromáždění.

Varianta A
Případ bude disciplinárně uzavřen před koncem ligy

Vzhledem ke skutečnosti, že policie zatím nepředala ČMFS žádné podklady, takže nemohlo být zahájeno disciplinární řízení, které zřejmě k závažnosti případu nevyřeší jedno sezení disciplinárky, zdá se tato varianta málo pravděpodobná. Pokud by k ní došlo, pak je možné:

1) Kontumovat zápasy, u nichž se prokáže jejich ovlivnění ve prospěch Synotu prostřednictvím sudího. To by znamenalo, že Sparta by vyhrála na Synotu 3:0 a připsala si tři body (původně prohrála 0:2) a Blšany by vyhrály 3:0 a připsaly si tři body (původně prohrály 1:3). Synot by přišel v tabulce o šest bodů (měl by jich podle stávající tabulky 36), Sparta by se na pět bodů přiblížila Ostravě a Blšany o tři vzdálily Žižkovu. Zápasy by mohly být opakovány jen v případě, že by šlo o ovlivnění výsledku ze strany třetího subjektu.

2) Synotu by byly odečteny tři až dvanáct bodů. Tabulka by se jinak neměnila. V tuto chvíli při odečtení maxima bodů by jich Synotu zbylo třicet, ale ani v tom případě by nesestupoval a bojoval dál o záchranu.

3) Synot bude vyloučen ze soutěže. V tom případě budou anulovány všechny jeho zápasy. V boji o titul by se Sparta přiblížila Baníku na pět bodů, na souboj Žižkova a Blšan by to vliv nemělo. Se Synotem by sestoupila už jen Plzeň.

Varianta B
Případ bude disciplinárně uzavřen po skončení ligy

1) Pokud Synotu bude odečteno tolik bodů (maximum je dvanáct), že by to znamenalo jeho sestup, pak půjde o soutěž níž spolu s Plzní.

2) Bude-li vyloučen ze soutěže, celek z patnácté příčky konečné tabulky se zachrání, ale tabulka se měnit už nebude. Pokud by však Ligové shromáždění odsouhlasilo přepočtení tabulky po anulování zápasů Synotu, mohlo by dojít i ke změně jmen účastníků evropských pohárů.

Tato varianta je však nejméně pravděpodobná.

Varianta C
Případ bude disciplinárně uzavřen až v průběhu nového ročníku

1) Pokud bude Synot vyloučen, tabulka předchozího ročníku zůstane. Zápasy Synotu odehrané do té doby budou anulovány. Sportovně technický úsek ligy nebo Ligové shromáždění pak rozhodnou, zda se soutěž dohraje s patnácti týmy nebo postoupí třetí celek druhé ligy z předchozího ročníku. Takový postup by však nepochybně narušil celou strukturu soutěží.

Reklama