Hlavní obsah

Obst nevidí důvod odstoupit, Brabec to připouští

PRAHA

Českomoravský fotbalový svaz ve čtvrtek dopoledne obdržel žádost policie o poskytnutí materiálů o probíhajícím ročníku první fotbalové ligy. "Žádost bude zpracována a policie dostane materiály v termínu, o který požádala," řekl Právu předseda disciplinární komise Alexander Károlyi.

Foto: PRÁVO

Jan Obst

Článek

Půjde převážně o zápisy rozhodčích a zprávy delegátů ke všem odehraným zápasům. Policie chce například ze způsobu udělování červených a žlutých karet i dalších informací získat nové či potvrdit svoje stávající informace o další možné korupci ve fotbale.

"Iniciativu policie vítáme. Má totiž zákonné prostředky, jimiž může mnohem účinněji zjistit možnou korupci. ČMFS jako občanské sdružení takové možnosti nemá a soustředí se především na prevenci," řekl pro ČRo1 Radiožurnál předseda svazu Jan Obst.

Podle něho však svaz po policii nepožaduje, aby za něj trestala po fotbalové stránce. "Na to máme kvalitní disciplinární komisi. Pokud bude korupce prokázána nezvratnými důkazy, viníci budou přísně potrestání. Fotbalu to jen pomůže," uvedl mim jiné Obst.

Sám však osobní odpovědnost necítí a nevidí důvod k odstoupení ani v případě prokázání úplatků. "Neznám ze zahraničí žádný případ, kdy by kvůli záležitosti mezi rozhodčím a klubem odstoupil předseda svazu. Korupce není běžným jevem v českém fotbalu, ale je to záležitost jednotlivců," zdůraznil Obst. On je odpovědný za svoji práci valné hromadě, která ho zvolila a tu snad ničím nezklamal.

Zároveň uvedl, že svaz a právní experti v oblasti obchodního práva už pracují na expertíze, zda vlastnictví 1. FC Synot a sázkové kanceláře Synot Tip (vznikla až v průběhu rozehrané soutěže) jedním majitelem není střetem zájmů. "V rámci našich možností, abychom postupovali podle zákonů, pak vtělíme příslušné závěry do svazových norem," dodal Obst.

O víkendu možná další obvinění

Šéf komise rozhodčích a svazový místopředseda Milan Brabec, který komunikuje jen s některými médii, připustil, že by mohl dát svoji funkci šéfa sudích k dispozici, i když on přímou odpovědnost necítí.

Na svojí funkci prý nelpí, protože nad ní nadřazuje zájmy svazu. Zatím však počká na podklady od policie. O kolektivním odstoupení vedení a tím mimořádné valné hromadě však nikdo neuvažuje. "Možná by se to někomu hodilo," uvedl Milan Brabec.

Policie tvrdí, že dva případy korupce, které již byly medializovány, nemusí být zdaleka poslední. Podle informací Práva nejsou a je možné, že už na konci tohoto týdne budou vyslovena další obvinění. A nemusí jít zdaleka jen o souvislost se Synotem.

Stále častěji se spekuluje o tom, že jde o boj sázkových kanceláří. Těm největším prý vadil Synot Tip, který jim ubíral zákazníky zejména na jižní Moravě. Finanční úřad pro Prahu 1 zkoumá, zda nebyl porušen zákon tím, že v Synot Tipu se mohlo sázet například i na zápasy 1. FC Synot, přičemž oba subjekty mají jediného majitele.

V kauze, které se točí kolem Synotu byl už obviněn bývalý sportovní ředitel klubu Jaroslav Hastík za uplácení a sudí Stanislav Hruška a Václav Zejda za přijímání úplatku. Podle slov tiskové mluvčí policejního prezídia má policie dostatečné důkazy.

Reklama