Hlavní obsah

Synot odmítá, že by vydělával na sázkách na svůj klub

PRAHA

Vedení firmy Synot se na páteční tiskové konferenci ohradilo proti podezření, že by za obviněním z korupce ve fotbale mohl být prospěch jejich sázkové kanceláře. Představitelé společnosti zveřejnili čísla, jimiž zpochybnili oprávněnost vyšetřovací verze založené na sázení na výsledky klubu 1. FC Synot.

Článek

Na zápasech proti Blšanům a Spartě, o něž se policie v souvislosti s údajnou korupcí nejvíc zajímá, Synot Tip podle svých zdrojů vydělal dohromady 32 tisíc korun. "To lze účetně prokázat nade vší pochybnost," řekla ředitelka sázkové společnosti Darina Pecháčková.

Zisk společnosti tak byl několikanásobně menší než úplatky, z nichž je obviněn bývalý sportovní ředitel klubu Jaroslav Hastík. Ten podle policejních zdrojů předal jednomu z rozhodčích 120 tisíc a pro druhého měl připraveno dokonce 175 tisíc korun.

Synot: Používáme standardní postupy

Představitelé Synot Tipu uvedli, že na 14 posledních zápasech uherskohradišťského klubu vydělali celkem 224 tisíc korun. Také kurzy na zápasy Synotu se prakticky nelišily od těch, které vypsaly konkurenční sázkové kanceláře. "Používáme standardní postupy a systém je chráněn proti zneužití," řekla Pecháčková.

Ani na propojení klubu se sázkovou společností nevidí v Synotu nic nezákonného. Jejich právní zástupkyně připomněla, že zákon pro akcionáře sázkových společností stanoví jediné omezení, a tím je vstup zahraničního subjektu.

Loterijní zákon podle jejího výkladu dokonce nezakazuje ani to, aby Synot Tip přijímal sázky na zápasy klubu, který má stejného majitele jako sázková společnost. V zákoně je zákaz výslovně stanoven jen pro firmu, která má přímo s klubem vlastnický nebo pracovní vztah.

Sobotka uvažuje o změně zákona

Propojení obou subjektů vyšetřuje Finanční úřad pro Prahu 1. Pokud úředníci porušení zákona zjistí, mohou udělit pokutu až půl miliónu korun či odebrat sázkové kanceláři licenci. ČTK to řekl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman s tím, že vyšetřování může trvat několik týdnů.

Ministr financí Bohuslav Sobotka v tisku připustil, že kvůli aféře uvažuje o změně loterijního zákona. Podle Sobotky nynější norma neřeší otázku majetkového nebo personálního propojení a v této oblasti by mohla být do budoucna přísnější. "Mohl by to být jeden z námětů na novelizaci," řekl Sobotka.

"Skutečnost, že ministr financí uvažuje o tom, že by loterijní zákon měl být upřesněn, nepřímo potvrzuje, že jsme ho neporušili," domnívá se ředitelka holdingu Synot Kateřina Daňhelová v reakci na prohlášení Bohuslava Sobotky. Chystaná prověrka finančního úřadu prý v Synot Tipu nevzbuzuje žádné obavy. "Alespoň se ukáže, že je všechno v pořádku, a skončí podezřívání," řekla ředitelka sázkové kanceláře Pecháčková.

Případ převzalo zastupitelství v Kroměříži

Ke spekulacím, že by v pozadí mohl být konkurenční boj sázkových kanceláří, se zástupci Synotu nechtěli vyjadřovat. "Je jasné, že z nového konkurenta nikdo není nadšen. Ale konkrétní informace nemáme," řekl obchodní ředitel Synotu Petr Zámečník.

Spekulace o tom, že by v pozadí aféry mohlo být sázení, dnes odmítl i největší specialista na kurzové sázky, jímž je společnost Tipsport. "Ve zkoumaném zápase Synotu se Spartou jsme nezaznamenali žádné neobvyklé sázky ani výhry a vzhledem ke znalosti prostředí nepovažujeme za pravděpodobné, že by se případ mohl sázení dotýkat," řekl ČTK tiskový mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.

Odmítl i náznaky, že by za aférou mohl být konkurenční boj sázkových kanceláří, o němž se zástupci Synotu dříve zmiňovali. "Proti takovým názorům se Tipsport důrazně ohrazuje. Na trhu kurzových sázek probíhá konkurenční boj v rámci standardních obchodních a etických zákonů," uvedl Ježek.

Případ podezření z korupce ve fotbalovém klubu 1. FC Synot dnes oficiálně převzalo Okresní státní zastupitelství v Kroměříži. Podle mluvčího brněnského krajského zastupitelství se tak stalo proto, aby se zabránilo spekulacím o podjatosti zastupitelství v Uherském Hradišti, kde klub sídlí.

"Zatím jsem převzal pouze dozorovací spis, s důkazy se budu seznamovat až v pondělí," uvedl okresní státní zástupce v Kroměříži Pavel Pukovec.

Reklama