Hlavní obsah

Sparta pokazila Baníku oslavy a vybojovala Ligu mistrů

OSTRAVA

Fotbalisté Sparty si v sobotu po utkání předposledního kola Gambrinus ligy odvezli z Ostravy tři body a zajistili si tím účast v předkole Ligy mistrů. Prohra už Baníku nemohla vzít letošní titul a na Bazalech propukly oslavy i s pohárem, i když domácí toužili porazit svého rivala z Prahy.

Článek

Souboj o prestiž měl nefotbalovou předehru. Ostravští příznivci vytvořili z papírových kartónů zlatou korunu na znamení letošního ligového triumfu a domácí fotbalisté, s modrými přelivy na hlavách, před publikum předstoupili s transparentem "Vašku, držíme ti palce", jímž na dálku podpořili boj slavistického záložníka Václava Kolouška s leukémií.

První půlhodina zápasu nepřinesla velké vzrušení v podobě brankových příležitostí. V deváté minutě se snažil zpoza šestnáctky hostující Pergl překvapit Laštůvku, ale mířil nad ostravskou branku. Poklidnou hladinu rozhýbala až první branka. V 31. minutě rozesmutnil našlapaný ostravský stadion, který připravil báječnou fotbalovou atmosféru, Jun, který přijal dlouhou Poborského přihrávku za obranu, kličkou obelstil gólmana a skóroval do prázdné branky.

Domácí se po přestávce snažili o vyrovnání, ale za dvanáct minut Látal srazil ve velkém vápně Rezka a rakouský arbitr Stuchlik nařídil pokutový kop. K němu se postavil kapitán hostí Poborský  a nezaváhal. Radost však přerušil rozhodčí, který nařídil opakování, protože sparťané vběhli do šestnáctky dříve, než pravidla dovolují. Poborský si vybral stejnou strany Laštůvkovy branky a znovu proměnil.

Už to vypadalo, že se bude čekat jen na závěrečný hvizd, kdy si hráči a fanoušci vychutnají korunovaci mistra, což se v Ostravě odehrálo naposledy před 23 lety. Ale Sparta nabídla domácím šanci. To když v 57. minutě Kováč viděl druhou žlutou kartu a poslal Spartu do deseti. Ostrava se častěji dostávala před branku hostí a v 77. minutě proměnil Matušovičovu přihrávku v branku Heinz. Baník toužil po vyrovnání  a stejná dvojice si role obrátila v 82. minutě, tentokrát však radost překazil Blažek. Rozhodčí nastavil šest minut, ale ani ty Baníku k vyrovnání nestačily.

Baník Ostrava - Sparta Praha 1:2 (0:1)
Branky: 76. Heinz - 31. Jun, 54. Poborský z penalty. Rozhodčí: Stuchlik - Gorgon, Hoxha (všichni Rak.). ŽK: Matušovič, Látal, Slončík - Kováč, Petráš. ČK: 57. Kováč. Diváci: 17.720.
Ostrava: Laštůvka - Látal, Neuwirth, Besta, Drozd - Kiša (83. Žůrek), Bystroň, Slončík (66. Lička), Čížek - Matušovič, Heinz. Trenér: Komňacký.
Sparta: Blažek - Pergl, Homola, Hübschmann, Petráš - Poborský, Sivok, Kováč, Michalík (90. Baranek) - Rezek (61. Voříšek), Jun (78. Štajner). Trenér: Straka.

Reklama

Související témata: