Hlavní obsah

Valenta: Uplácení v Synotu bych nikdy nedovolil

PRAHA

Na výsledky vyšetřování korupční aféry v 1. FC Synot čeká nejen široká fotbalová veřejnost, ale i prezident klubu Miroslav Valenta, jemuž celý případ nedává příliš smysl. "Není to podle mne jen o Hastíkovi a o úplatcích, z nichž je obviňován. Neumím si vysvětlit, kdo na tom má zájem, kdo a proč to vyvolal, komu tohle pomůže," říká v rozhovoru pro Právo.

Článek

Jaký máte pocit z afér kolem klubu, jehož jste prezidentem? Velmi špatný a není mi z toho všeho dobře. Všechno začalo, když jsem byl na dovolené mimo republiku. Ani v nejmenším jsem nic netušil. Sotva jsem přijel, musel jsem do Prahy, do rozhlasu vysvětlovat, co se děje. Při tom opravdu netuším, o co komu jde.

Přece o uplácení... Ano, všechno začalo kolem našeho sportovního ředitele Jaroslava Hastíka, ale dostalo se to úplně někam jinam.

Tušíte, odkud vítr fouká? Ani v nejmenším. Mohu si myslet cokoliv, ale nebudu k tomu nic říkat, protože by šlo jen o spekulace. Marně v tom hledám rozumnou podstatu. Už to ale není podle mne jen o Hastíkovi a o úplatcích, z nichž je obviňován. Neumím si vysvětlit, kdo na tom má zájem, kdo a proč to vyvolal, komu tohle pomůže.

Policie však tvrdí, že má nezvratné důkazy. Vy jste šéfem klubu. Opravdu jste nic nevěděl nebo neměl alespoň nějaké signály, že by se něco takového mohlo dít? Věřte mi, že ne. Opravdu mám svědomí čisté. Nic takového jsem ani v nejmenším netušil a neměl jsem ani nejmenší signály. Ihned bych to zarazil. Jsem ze staré školy a uplácení bych nikdy nedovolil. Mám rád rovinu, také nikomu nic nedlužím. Chci se dívat lidem do očí.

Pokud se prokáže, že Hastík skutečně uplácel, co s tím budete dělat? Nechtějte po mně odpověď. Nebudu nic předjímat a počkám až na konečný verdikt. Ten může být jakýkoliv. Pak k tomu řeknu svůj názor a budu situaci podle výsledku řešit. Pořád platí presumpce neviny. Já jsem obchodník, ne spekulant.

Něco si o tom ale myslíte... Pochopitelně, ale to jsou moje myšlenky a případy se řeší, nic není uzavřené.

Umíte si představit, že by byl Synot vyloučen z Gambrinus ligy a přeřazen třeba do divize nebo ještě níž? Netlačte mě někam, kde nechci být. Neuvažuji o tom. Hrajeme ligu a letos si nevedeme špatně. Naopak. Až se vše uzavře a budeme znát rozhodnutí, pak se o tom můžeme bavit. Nehovořím o kdyby. Jistě znáte to rčení o tom, kdyby něco měla babička, že by to byl dědeček... O kdyby nespekuluji, rozhodující jsou fakta.

Třeba někomu vadí právě to, že Synot si vede dobře. Konečně, vaše firmy také prosperují a navíc se angažujete i v charitativních záležitostech, máte dobré image. To v Čechách kolikrát stačí k pořádnému průšvihu... Myslíte podle pořekadel, že každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán a úspěch se neodpouští... Ano, může za tím vším být i závist, ale já opravdu nespekuluji, i když nerozumím tomu, proč právě Synot, malý klub ze Slovácka, který nehraje o titul.

Nerozumím ani těm zápasům, jichž se to má týkat. Všichni viděli v televizi, že Sparta mohla dostat i čtyři góly a samotní sparťané přiznali, že hráli špatně. Diváci v televizi viděli, že jsme dokázali dobrým výkonem porazit i Slavii. Ani v nejmenším si nikdo nestěžoval.

A ten zápas s Blšany byl také jasnou záležitostí, nic sporného v něm nebylo. My jsme odehráli začátek podzimu v exilu, než nám ligu pustily svazové orgány na náš nový stadión. Kdybych připustil, že někomu vadí dobré výkony Synotu, co by bylo, kdybychom hráli od začátku doma, kde jsme ještě neprohráli, a byli bychom v tabulce výš.

V posledních dnech se hovoří o tom, že firma, kterou spolu se svými syny vlastníte, má pod křídly fotbalový klub 1. FC Synot i sázkovou kancelář Synot Tip. V tom může být střet zájmů. Sázkovka potřebuje vydělat, klub podle toho hraje... Především, zákon to nezakazuje. V žádném případě neexistuje přímé propojení klubu a sázkové kanceláře. Podívejte se na čísla. Sázková kancelář na utkání Synotu se Spartou vydělala asi dvaatřicet tisíc korun, to je dost směšná částka. Na některých sázkách dokonce i prodělala, vyplatila víc, než činily vklady. Hastík měl za údajné zmanipulování zápasu se Spartou prý zaplatit sudímu 175 000 korun. To by byl pořádný prodělek! Pro mne jako obchodníka je to naprosto nepřijatelný nesmysl.

Ale etické to moc není, jednoduše jste využili mezery v zákoně... Co zákon nezakazuje, je povoleno. Neznám firmu, která se tím neřídí. A co se týká etiky, pokud bychom hned za vším hledali něco nekalého, pak nemá cenu něco dělat, protože naspekulovat lze cokoliv. Tohle opravdu není můj styl. Pokud se v tomto duchu zákon změní, budeme ho ctít jako dosud.

Reklama