Hlavní obsah

Fotbaloví rozhodčí chtějí bojovat o důvěru veřejnosti

PRAHA

Fotbaloví rozhodčí nehodlají jen čekat na výsledky vyšetřování korupční aféry, ale sami chtějí bojovat o důvěru veřejnosti, která s každým dalším obviněním zjevně klesá. V pondělí se dohodli na založení rozhodcovské unie, která by měla být jakousi stavovskou organizací všech fotbalových soudců a měla mít možnost celý systém očistit zevnitř.

Foto: internet

Rozhodčí - ilustrační foto

Článek

O schůzce ligových sudích, která se uskutečnila v motorestu na dálnici mezi Prahou a Brnem, dnes informoval deník Sport. Jeden z iniciátorů mezinárodní asistent Evžen Amler nastínil v rozhovoru pro ČTK nejbližší cíle. Těmi by mělo být založení Unie českých fotbalových rozhodčích, sdružující arbitry od první ligy až po soutěže na úrovni okresu, a vydání etického kodexu rozhodčího.

"Unie by měla rozhodčím pomáhat v otázkách zdravotních a tréninkových, ve věcech technického rozvoje, ale také jim třeba poskytovat právní pomoc," řekl Amler. Zdůraznil, že myšlenka na založení organizace, která již existuje v řadě evropských zemí, není nová, ale že série obvinění byla urychlujícím impulzem.

V současné situaci označil za velmi důležitou roli jakési vnitřní regulace. "Unie by měla mít možnost zasáhnout při porušení etického kodexu," řekl Amler, uznávaný mezinárodní sudí, který jako jediný reprezentoval český fotbal na minulém mistrovství světa.

Reklama