Hlavní obsah

V úplatkářské aféře zřejmě padnou další obvinění

PRAHA

Bývalý sportovní šéf Synotu Jaroslav Hastík asi nebude jediným obviněným funkcionářem prvoligového fotbalového klubu. Podle informací Práva policie sleduje několik dalších činovníků, a to nejen v souvislosti s uplácením sudích, ale i hospodařením klubů třeba s dotacemi od státu prostřednictvím měst, částkami z přestupů či vytvářením tzv. černých fondů.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Další obvinění by mohla padnout už tento týden a nejen v souvislosti s kauzami kolem 1. FC Synot a pěti dosud obviněných rozhodčích. Rozsah celého případu a korupce ve fotbale si nikdo netroufne odhadnout a orgány činné v trestním řízení vzhledem k probíhajícím vyšetřováním uvolňují jen minimum informací.

Už nyní však lze říct, že celá záležitost se potáhne týdny a měsíce a někteří sudí i funkcionáři skončí před soudem a nejen před disciplinární komisí.

Státní zástupce už studuje spis

Od pondělí se seznamuje se spisem týkajícím se především obvinění Hastíka z uplácení státní zástupce v Kroměříži Pavel Pukovec. Ten v rozhovoru pro ČTK nevyloučil, že padnou další obvinění a nejen v souvislosti se zápasy Synotu se Spartou a podzimního duelu Synotu s Blšany.

"Důkazní materiál je velmi rozsáhlý. Navíc je vše v režimu utajovaných skutečností," uvedl Pukovec. Proto stanovil dvouměsíční lhůtu, v níž bude činit jen nezbytné kroky. Během této doby by se měl spis vyhodnotit a odtajnit, aby se důkazy mohly zveřejnit. "Poté není vyloučeno, že budou trestně stíhány i další osoby," dodal.

Již v příštím týdnu by měl ale kroměřížský okresní státní zástupce rozhodnout o stížnostech proti zahájení trestního stíhání, které prostřednictvím svých obhájců podali bývalý funkcionář Synotu Jaroslav Hastík a rozhodčí Stanislav Hruška a Václav Zejda.

"Po bližším seznámení se s důkazy, které k zahájení trestního stíhaní vedly, rozhodnu, zda je či není trestní stíhaní důvodné," řekl Pukovec. Nejen tito jmenovaní obvinění, ale i další sudí Jaromír Hlaváč, Josef Dvořáček a Bohuslav Krátký jsou vyšetřováni na svobodě.

Károlyi styčným důstojníkem svazu

Předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi je styčným důstojníkem svazu s orgány činnými v trestním řízení. Možnost nahlédnout do spisů má svaz už od poloviny minulého týdne. Průběžně, podle požadavků policie, také dává k dispozici potřebné podklady.

Károlyi však musí ctít nejen presumpci neviny, ale také skutečnost, že se v probíhajících fotbalových kauzách jedná o utajované skutečnosti a pouze policie rozhoduje o tom, co zveřejní. Svaz proto neví dopředu nic o tom, kdo další bude obviněn.

"Spolupráce s orgány činnými v trestním řízení je skutečně na vysoké úrovni. Svaz podle potřeby policie dává k dispozici všechny vyžádané informace, protože máme zájem na odhalení korupce a pochopitelně i na co nejrychlejším vyřešení celé záležitosti. Nic však pochopitelně nemůžeme ovlivnit ani nechceme uspěchat. Nemohu však vyloučit, že se případem může zabývat disciplinární komise," řekl Právu Károlyi.

Sudí chtějí unii

Fotbaloví rozhodčí nebudou jen čekat na výsledky vyšetřování korupční aféry, ale sami chtějí bojovat o důvěru veřejnosti, která s každým dalším obviněním zjevně klesá.

V pondělí se na schůzce v motorestu u dálnice mezi Prahou a Brnem dohodli na založení rozhodcovské unie, která by měla být jakousi stavovskou organizací všech fotbalových soudců, přispívat k jejich výkonnostnímu růstu a zároveň mít možnost celý systém očistit zevnitř.

Jeden z iniciátorů založení unie mezinárodní asistent Evžen Amler nastínil v rozhovoru pro ČTK nejbližší cíle. Těmi by mělo být založení Unie českých fotbalových rozhodčích, sdružující arbitry od první ligy až po soutěže na úrovni okresu, a vydání etického kodexu rozhodčího.

"Unie by měla rozhodčím pomáhat v otázkách zdravotních a tréninkových, ve věcech technického rozvoje, ale také jim třeba poskytovat právní pomoc. Unie by měla mít také možnost zasáhnout při porušení etického kodexu," řekl Amler.

Reklama