Hlavní obsah

Státní zástupce v kauze úplatků sudím tlaky nepociťuje

Čestmír FolkPrávo

Pavla Pukovce, okresního státního zástupce v Kroměříži, který dozoruje kauzu údajného podplácení rozhodčích bývalým sportovním ředitelem 1. FC Synot Jaroslavem Hastíkem, neovlivňuje podle jeho čtvrtečního vyjádření nikdo z fotbalového prostředí ani odjinud. "Žádný fotbalový funkcionář, politik ani nikdo jiný na mě tlak nevyvíjí," řekl Pukovec.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

"Jediní, kdo mi neustále volají, jsou novináři. Teď však i pro ně budu zhruba dva měsíce nezajímavý. Vždyť musím nejprve prostudovat celý vyšetřovací spis. Jsem teprve na začátku. Proto nejsem nyní ani schopen říct, zda se seznam obviněných ještě rozšíří," dodal státní zástupce, jenž odmítl i naznačit, jak je materiál obsáhlý.

Poté teprve určí, zda je stíhání činovníka Synotu Hastíka a sudích Hrušky, Zejdy, Krátkého, Dvořáčka a Hlaváče důvodné. "Pokud se jim naopak vina prokáže, hrozí dotyčným za podplácení až jeden rok vězení a za přijímání úplatku či napomáhání k němu maximálně dva roky," informoval krajský státní zástupce v Brně Petr Coufal.

Zajímá se i Benešová

Krajské státní zastupitelství v Brně, pod nějž kauza spadá a přikázalo ji do Kroměříže, se snaží Pukovcovi vytvořit pro práci optimální podmínky.

"Zprostili jsme ho na čas jakýchkoliv jiných úkolů. Jsme připraveni mu dle potřeby pomoci materiálně i personálně. Máme zájem na tom, aby byl s vyhodnocením vyšetřovacího spisu hotov co nejdřív. Dobře si totiž uvědomujeme, jak bedlivě je korupční kauza veřejností i médii sledována," uvedl Coufal.

Pukovec ovšem odmítl, že by ho při rozhodování jakkoliv tlačil termín zahájení nového ročníku první fotbalové ligy. "Samozřejmě vím, že liga začne už první srpnový víkend. Ale to musí jít mimo mě. Určitě mě to nijak neovlivní. Nebudu zbrklý, abych se nedopustil chyby. Na druhé straně se budu pochopitelně snažit vynést verdikt co nejdřív," slíbil Pukovec.

Podle něj smí do spisu nahlížet předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi. "Je zástupcem poškozené strany. Má ovšem právo vidět pouze části, které nepodléhají utajení," vysvětlil.

Fotbalová kauza zajímá i nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. "Natolik momentálně hýbe společností, že si k ní občas vyžádám informace. Tím to ale pro mě končí. Nijak do vyšetřování nezasahuji. Vždyť nad ním nemám ze zákona dohled ani dozor," připomněla.

Reklama