Hlavní obsah

Policie prošetřuje vazby FC Synot s radnicí

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Vedle podezření z korupce, pro které je s pěticí rozhodčích stíhán bývalý sportovní ředitel uherskohradišťského fotbalového klubu FC Synot Jaroslav Hastík, prošetřuje policie také vazby klubu na radnici v Uherském Hradišti.

Článek

Podle zjištění Práva se zajímá mimo jiné o podmínky pronájmu fotbalového stadiónu. Ten postavilo město se státní dotací za 190 miliónů korun a po dokončení ho loni pronajalo Synotu za symbolickou korunu ročně. Případem se začal zabývat Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Vyšetřování dozoruje hodonínský státní zástupce Anf Salichov.

Mluvčí krajského státního zastupitelství v Brně Pavel Rujbr včera odmítl sdělit cokoliv bližšího. "Byly zahájeny úkony přípravného řízení a věc je ve stadiu prověřování. Nelze prověřování ohrozit," řekl.

Ani policie neupřesnila, čeho všeho se má prošetřování týkat a jestli směřuje proti konkrétním osobám. "Interní pokyn nám neumožňuje k případu nic říct do doby, než bude zahájeno trestní stíhání proti konkrétní osobě," reagoval zástupce ředitele Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Milan Šiška.

"Budeme komentovat jen to, kde už je zahájeno trestní stíhání. K tomu, co je prošetřováno, se vyjadřovat nebudeme," doplnila mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Radnice: policie nás neoslovila

"Mě osobně zatím z policie nikdo nekontaktoval a ode mě ani od nikoho dalšího z města si nevyžádal žádné podklady," řekl starosta Libor Karásek (ODS). "Nevím, co za tím může být a co chtějí najít. V městské radě napříč politickými stranami jsme se ale shodli, že jsme znepokojení, jak se o Hradišti mluví. Řekl bych, že je to daň za to, že se město úspěšně rozvíjí," ulevil si Karásek.

Nájem fotbalového stadiónu schválila městská rada poměrem hlasů sedm ku dvěma. Někteří opoziční zastupitelé už tehdy nájem kritizovali, žádný návrh na změnu smlouvy však na zastupitelstvu nepředložili.

"Nic jsme proti městské radě nezmohli. Nelíbí se nám ale princip, že město, potažmo občan investuje tolik peněz a pak to dostane soukromník za korunu. Město tak nevydělá ani na obnovu stadiónu. Synotu se na radnici nahrává a dělají se mu ústupky. Nevadilo by mi to v případě, že by se takto měřilo všem stejně, což neplatí," řekl jeden z uherskohradišťských zastupitelů Zdeněk Hrdina (KSČM). V městě není tajemstvím, že Synot drží palce ODS, která na radnici spolu se soc. dem. a KDU-ČSL vládne.

Obnovu areálu zaplatí město

Synot se proti spekulacím o jednostranné výhodnosti nájmu ohradil s vysvětlením, že platí provoz stadiónu. "Málokdo to asi ví, ale měsíčně jdou náklady do statisíců. Třeba jen za elektřinu platíme měsíčně 60 tisíc korun. Hradíme veškeré náklady na údržbu, revizní opravy a mzdu šesti zaměstnanců. Město se kromě záručních oprav, jež jako vlastník objektu zajišťuje, již nestará o nic," řekl technický manažer fotbalového klubu Vítězslav Knot.

Klubu zůstávají výnosy ze vstupného. Průměrná návštěva na jedno utkání se nyní pohybuje kolem 5500 lidí. Vstupenka stojí 100 korun, přičemž v této výši ji platí jen přibližně polovina diváků. Druhá má finančně zvýhodněné permanentky.

Místostarosta Květoslav Tichavský (ODS) ale zároveň potvrdil, že provoz a opravy sice platí nájemce, náklady na obnovu areálu ale bude nést město. "Zákonitě ale musíme tratit na všech sportovištích. Neznám město, které by dávalo vysoké nájmy třeba provozovateli plaveckého bazénu nebo zimního stadiónu," uvedl.

"Pro nás je fotbalová liga ve městě obrovská reklama, chodí se tam bavit spousta lidí. Není důvod smlouvu přehodnotit," dodal starosta Karásek.

Reklama

Související témata: