Hlavní obsah

Nevidím důvod odstoupit, říká šéf rozhodčích Brabec

PRAHA

Šéf komise rozhodčích a jeden z místopředsedů Českomoravského fotbalového svazu Milan Brabec je podle svých slov úplatkářskou aférou v první lize šokován. "Sudím jsem vždy hodně věřil," řekl v rozhovoru pro Právo, ale dodal: "Nevidím důvod odstoupit. Nevím, co bych mohl více udělat proti selhání jednotlivců."

Foto: internet

Šéf komise rozhodčích odmítá slova o rozhodcovské mafii. "Nesmyslná spekulace," řekl v rozhovoru Milan Brabec.

Článek

Kladete si otázku, jak k tomu všemu mohlo dojít?

Pro mne to je pořád šok. Tři roky, co jsem ve funkci předsedy komise rozhodčích, odpovídám velmi často novinářům na otázku, jestli sudím opravdu věřím. Ano, hodně jsem jim věřil, protože bez důvěry by nebylo možné práci dělat a řídit je. Už na začátku jsme si v komisi řekli, že komu nebudeme důvěřovat, na listině rozhodčích nebude. Rozloučili jsme se už dříve s pěti sudími, nepočítám v to těch pět, kterým byla pozastavena delegace v souvislosti s probíhajícími aférami. Pořád o tom přemýšlím, ale mám málo informací, vlastně jen to, co se dozvím z médií. V této fázi jde také o obvinění a případ ještě neřešila ani disciplinární komise a ani nebyl předán soudu. Potřebuji podrobnější informace, abych na tuto otázku mohl vám, ale i sobě, konkrétně odpovědět.

Neděsí vás, že mohou být obviněni další rozhodčí? Mluví se až o dvanácti.

Pochopitelně z toho mám obavu, ale nedovedu posoudit, nakolik jsou tyto informace objektivní. Nerozumím ani tomu, proč policie zveřejňuje obvinění po částech, i když šlo o jedno utkání. Těch věcí, které si nedovedu dát do souvislostí, je víc. Opravdu mě to trápí. Naději mi dávají slova jednoho z kriminalistů, který řekl, že to, co se zatím šetří, není problém celého fotbalu, ale jde o selhání jednotlivců.

Vy jste také říkal, že byste za rozhodčí dal ruku do ohně. Teď byste se asi pořádně spálil...

Moje informace o rozhodčích vycházely především z jejich výkonů na hřišti, které jsme v komisi měli skutečně důkladně a podrobně zmapované a rozebrané do detailů. To je pro výběr na listinu sudích prvořadé hledisko, ale zároveň i to jediné, co můžeme ohledně výběru ovlivnit. Nemáme žádné mechanismy, jak do hloubky prozkoumat charakter sudího. Do hlav jim nevidíme. Musíme jim věřit, abychom s nimi mohli pracovat. Neumím posoudit, do jaké míry jsou vznesená obvinění oprávněná nebo neoprávněná, ale už sám fakt, že taková aféra vypukla, je pro mne zklamáním. Pochopitelně bude o to větší, pokud se prokáže jejich vina. Oni sami mi řekli, že to není pravda.

Necítíte určitou osobní odpovědnost za situaci, která zpochybňuje regulérnost ligy, a z úplatků jsou obviněni rozhodčí. Konkrétně neměl byste vyvodit jako závěr svoje odstoupení z funkce?

Jsem šéfem rozhodčích, takže tuto otázku si kladu. Rezignovat mohu okamžitě, skutečně na této funkci nelpím. Opravdu nadřazuji zájmy svazu a fotbalu nad svoje osobní. Nepochybuji o tom, že by tento krok někteří lidé i uvítali. Pro jiné bych byl zase zbabělcem, který utíká z boje. Mám také odpovědnost za dokončení soutěže. Až budu mít k dispozici reálné podklady, pak si tuto otázku položím znovu. Spíš by ale šlo o určitou politickou odpovědnost než profesní, protože skutečně nevím, co bych měl ještě dělat jinak, než jsem dělal doposud. A také co víc jsem mohl udělat já osobně nebo ostatní členové komise proti selhání několika jednotlivců.

Vidíte nějaký časový horizont pro toto rozhodnutí?

Mělo by to být s určitým časovým odstupem a bez emocí, až se také bude vědět, co za tím vším bylo. Zda šlo jen o akci policie nebo za tím není skutečně zájem sázkových kanceláří, případně určité skupiny lidí, kteří mají zájem na diskreditaci současného vedení fotbalu, třeba kvůli vlastním ambicím. Pokud dojdu k závěru, že pro fotbal bude lepší, když odejdu, pak to udělám. Zatím ale nevidím důvod k odstoupení z funkce.

Neodstoupil byste ani v případě, že by se prokázala vina rozhodčích?

Vzrostla by moje odpovědnost jako šéfa komise, ale zase by bylo třeba zvážit, co je selhání jednotlivce a co chyba systému. Platformou, kde bych měl hovořit na toto téma, je výkonný výbor. Ten se sejde 3. června. Věřím, že do té doby bude v celé záležitosti jasněji.

:. ANKETA
Měl by šéf komise rozhodčích Milan Brabec setrvat ve funkci? Hlasujte na konci článku.

Mezi obviněnými je i rozhodčí Josef Dvořáček. Hovořil jste o něm jako o velkém talentu. Po derby Sparty se Žižkovem, v němž nařídil dva velmi problematické pokutové kopy, mu byla pozastavena delegace do konce jara. Přesto odjel na seminář UEFA pro talentované sudí. Není to přinejmenším podivné rozhodnutí?

To není akce naše, ale Dvořáčka si vybrala komise rozhodčích UEFA do programu pro talentované sudí. Konzultoval jsem to s členy této komise, ale bylo mi řečeno, že oni ctí presumpci neviny a pohovoří si s ním osobně.

Hovoří se i o tom, že by měl být obviněn někdo z předních svazových funkcionářů a nejčastěji v této souvislosti padá vaše jméno...

Zásadně to odmítám. Vůbec si v této kauze nedovedu představit, že by byl možný nějaký podnět, aby se to týkalo mne. Nic takového si nepřipouštím. Ani nevím, koho by se to mohlo týkat.

Určitě jste sám mnohokrát slyšel různé fámy o tom, kolik rozhodčí za co berou, jaký je sazebník a jednotlivé stupně pomoci klubu. Vy to sice odmítáte, ale nepřipustil jste si někdy sám pro sebe, že by na tom mohlo něco být?

To je spekulativní otázka. V českém fotbale se toho napovídá a naspekuluje spoustu a mluví o něm každý. Pracuji s konkrétními důkazy a fakty, těmi pro mne jsou výkony rozhodčích na trávníku. Co se týká morálky a etiky, pak v tom je odpovědný každý sám za sebe. To se týká i funkcionářů. Nemáme žádné prostředky, jak sudí sledovat nebo kontrolovat. Pokud se objevilo na hřišti něco, co nebylo v pořádku, naše komise zareagovala a mnohdy velmi tvrdě. Chyby ve fotbale ale byly, jsou a budou. Rozlišuji však chyby, které se mohou stát vzhledem ke složitosti situace, a takové, které se stát prostě nesmějí a jsou třeba tendenční. Pokud vidíme v komisi tendenční výkon, kdy sudí chybují na jednu stranu, pak jsme nekompromisní. To je naše jediná možnost, jak bojovat proti nekorektnímu přístupu rozhodčího. Nemáme nástroje, jakými disponuje třeba policie.

Jaký bude osud pětice sudích, suspendovaných v souvislosti s aférami?

Záleží na vývoji celé kauzy a jejích výsledcích. Sudí musí mít k dobrému výkonu podmínky. Jestliže je proti někomu vzneseno takové obvinění, pak není záruka, že podá dobrý výkon, proto jsme řekli, že do konce soutěže nebudou delegováni. Uvidíme také podle toho, zda a kdy bude zahájeno disciplinární řízení.

V končícím ligovém ročníku bylo vytýkáno sudím množství chybných rozhodnutí. Neuznané regulérní góly a naopak uznané neregulérní, odmávané neexistující ofsajdy, ale góly z jasných ofsajdů, problematické penalty. Tvrdě potrestán doživotním zákazem byl ale jen asistent Kašný...

Kašný nebyl potrestán, protože trestat může jen disciplinární komise. Byl přeřazen z listiny rozhodčích pro profesionální fotbal, ale může ho na svojí úrovni využívat moravská komise rozhodčích. Nikdy jsem také neřekl, že byl přeřazen doživotně. Návrat si svými výkony může vybojovat, nebyl by prvním, kdo by se vrátil. V jeho případě se jednalo o chyby na jednu stranu, navíc jednu velice závažnou, proto ztratil naši důvěru. Co se týká dalších sudích, v jejich případě nešlo o tendenční rozhodování, ale chyby dělali na obě strany. Navíc ve složitějších herních situacích, proto jim byla omezena delegace jen na určitý počet utkání.

V několika případech šlo ale o zápasy, kdy chybovali ve prospěch Žižkova, a o vás je známo, že máte s manažerem Viktorie Horníkem dobré vztahy. O žižkovských penaltách se vyprávějí legendy. Nebyl jste proto k těmto sudím tolerantní?

Tohle odmítám. Zase se jedná o spekulaci. Čtyřicet let dělám ve fotbale. S někým se znám víc, s jiným méně. To bychom museli podezírat každého ve fotbale, protože se sešel s někým jiným z fotbalu. To je přece nesmysl. Navíc obsazování rozhodčích nedělám sám, ale vyjadřují se k němu i další členové desetičlenné komise, v níž jsou převážně zkušení bývalí rozhodčí. Má také určitý systém, v němž přihlížíme k počtu odpískaných zápasů jednomu klubu a také k obtížnosti utkání. Nejhorší, co bych jako předseda komise mohl udělat, by bylo říci nějakému rozhodčímu, že tenhle klub má podržet a jiný poškodit. Neumím si to představit. Sudí také vědí, jak se jim každá chyba už druhý den v médiích tvrdě vrátí.

Co vám říká výraz rozhodcovská mafie...

Další nesmyslná spekulace. Nic víc. Nedovedu si představit existenci něčeho takového.

Reklama