Hlavní obsah

Chystá se fotbalové drama: boj o záchranu

V sobotu je na programu poslední dějství prvoligového fotbalového seriálu. Zatímco o mistrovi už je rozhodnuto, mezi Olomoucí a Spartou se stále bojuje o druhou příčku. Klid není ani na opačném pólu tabulky, v sestupových vodách jsou namočeny ještě tři celky. V happy-end doufají v Blšanech, Brně i Žižkově.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Fotbalisté Žižkova budou v posledním kole bojovat o naději.

Článek

Druhé místo, zaručující boj o Ligu mistrů, má zatím v držení pražská Sparta. A s náskokem, který má před třetí Olomoucí, lze očekávat, že pozici uhájí.

Hanáci by totiž museli smazat nejen tříbodové manko, ale i další ztrátu - pět branek rozdílu ve skóre, které by rozhodovalo při případné bodové shodě. Vzájemné zápasy rozhodovat nemohou, v obou případech se týmy rozešly smírně (1:1, 0:0).

Pražané hrají doma s Jabloncem, těžko lze tudíž očekávat porážku. Olomouc by naopak v posledním kole musela rozstřílet již sestupující Plzeň. Pokud by se jim to podařilo, rozhodoval by vyšší počet nastřílených gólů.

A uvažujeme-li v oblasti teorie, v úvahu připadá i další možnost - že by měly oba celky navlas stejné skóre. V tom případě by o účastníkovi předkola Ligy mistrů rozhodoval los.

O 2. místo
2. Sparta - 55 bodů, skóre 46:23
3. Olomouc - 52 bodů, skóre 42:24
Vzájemné zápasy: 1:1 a 0:0.
Program: Sparta - Jablonec, Olomouc - Plzeň

Žižkov nemá záchranu ve vlastních rukách

Bojovat se však bude zejména na konci ligového pelotonu. O tom, že prvním sestupujícím týmem bude Plzeň, je již rozhodnuto. Ale který z trojice dalších týmů ji do nižšího patra doprovodí? Nejblíže sestupu je Žižkov. Pražany by totiž nezachránila ani výhra v Liberci, vývoj nemají ve svých rukou. Museli by spoléhat na ztráty Blšan a Brna.

Těm naopak stačí jakýkoliv bodový zisk k udržení. Pokud ale zaváhají a Žižkov bodově dohoní alespoň jednoho z rivalů, mohou pod vysílačem slavit. S oběma soupeři mají Viktoriáni lepší bilanci.

Kdyby se trojice sešla na stejné bodové hladině, tedy třicet bodů, loučilo by se s elitou Brno. To je v minitabulce, sestavené na základě vzájemných výsledků, nejhorší.

O záchranu
13. Brno - 30 bodů, skóre 32:41
14. Blšany - 30 bodů, skóre 34:53
15. Žižkov - 27 bodů, skóre 18:31
Vzájemné zápasy
Blšany - Brno 2:1, 1:1
Blšany - Žižkov 1:0, 0:2
Žižkov - Brno 2:0, 1:2
Minitabulka
1. Blšany42114:47
2. Žižkov42025:36
3. Brno41124:64
Program: Příbram - Brno, Synot - Blšany, Liberec - Žižkov

Kam pojedou?

O účastnících Poháru Intertoto už je sice také rozhodnuto, ale bude se bojovat o pořadí, v němž do této letní soutěže kluby vstoupí. To je letos obzvlášť důležité kvůli soupeřům, a tedy i ekonomickým nákladům, které s sebou start v Intertotu přinese.

Rozhodovat může stejný princip jako u sestupujících. Nejlépe je na tom nyní Synot, který je v tabulce pátý. Liberec je o krok za ním, sedmý je potom Zlín. Pokud by zůstalo současné pořadí zachováno, pak by Zlín začal v úvodním kole proti klubu z Maďarska a Liberec by čekala cesta do dalekého Kazachstánu. Synot by se zapojil do soutěže až o kolo později a jeho soupeř by pocházel buď ze Slovenska, nebo z Arménie.

O Pohár Intertoto
5. Synot 45 bodů, skóre 42:37
6. Liberec 43 bodů, skóre 35:27
7. Zlín 41 bodů, skóre 31:36
Vzájemné zápasy
Synot - Liberec 2:1, 3:3
Liberec - Zlín 3:0, 0:0
Program: Liberec - Žižkov, Synot - Blšany, Teplice - Zlín.

Ani po posledním kole však nemusí mít tabulka konečnou podobu. Disciplinární komise už zahájila řízení v korupční aféře Synotu a v jejím rejstříku trestů jsou odpočty bodů i vyřazení ze soutěže.

Reklama