Hlavní obsah

Korupce: policie podezírá polovinu klubů z první ligy

PRAHA

Kolik fotbalových klubů podezírá policie z korupce? "Zaručených" informací je jako máku, podle jednoho českého deníku obsahuje seznam čtrnáct účastníků první ligy, v kuloárech se hovoří dokonce o dvacítce klubů včetně druholigových. Podle zdroje Práva je ovšem v hledáčku policie osm z šestnácti, tedy přesně polovina prvoligových fotbalových klubů.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Jména podezřelých klubů a osob, které sjednávaly a předávaly úplatky, však chce policie odtajnit nejdříve v létě. Podle informací Práva šetření korupci směřuje i do klubů v popředí ligové tabulky. Jejich účast v evropských pohárech tak může být kvůli možným sankcím UEFA ohrožena, což by českému fotbalu přineslo stamiliónové ztráty.

Osm klubů a 20 - 30 osob

"Podezření nebo důkazy směřují proti osmi ligovým klubům a dvaceti až třiceti osobám," řekl v pátek Právu policejní důstojník seznámený se stavem vyšetřování. Naznačil, že vyšetřování směřuje i proti některým pražským klubům.

Na dotaz, zda mezi ně patří i Sparta a Slavie, odpověděl: "Až do podzimu platí informační embargo. Ale každý fotbalový fanoušek určitě odešel se smíšenými pocity z posledního utkání Viktorie Žižkov se Spartou."

Policista uvedl, že mimo podezření jsou například Baník Ostrava a Sigma Olomouc. "V případě Baníku se nepotvrdila podezření z úplatkářství. Aféru Baníku po jarním zápase s Viktorií Plzeň vyvolaly deníky Bohemia, které mají stejného vlastníka jako Sparta," dodal.

"Usnesení o zahájení trestního stíhání obdrželi minulý týden obvinění spolu s jejich advokáty. Tento týden ve středu se s těmito usneseními seznámili jako poškození také zástupci Českomoravského fotbalového svazu," řekl Právu náměstek ředitele Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Milan Šiška.

Odposlechy a sledování

Policie důkazy o korupci získávala na základě soudních povolení k odposlechu telefonů, odposlechu a videosnímání různých prostorů a také sledováním podezřelých. "Všechny důkazy získané operativní technikou na základě soudních povolení jsou v případě korupce platné. Platnost zakládá mezinárodní smlouva o boji proti korupci, kterou Česká republika podepsala," řekl Právu advokát Jiří Teryngel.

Důkazy získané operativní technikou směřují i proti těm, kdo sice odposloucháváni nebyli, ale volali na soudem schválená odposlouchávaná telefonní čísla.

"To platí pro všechny hovory, které se týkají trestní věci, na kterou soud povolil odposlech či nasazení jiné operativní techniky," vysvětlil Teryngel. Vyslovil domněnku, že se uvedeným způsobem počet podezřelých podstatně rozšířil.

Kdo to všechno vyvolal?

O tom, kdo celou kauzu vyvolal, se neustále spekuluje. Údajně to měli být olomoucký manažer Jiří Kubíček a místopředseda ČMFS Pavel Mokrý.

"To je nesmysl! Já jsem minulý týden slyšel, že mám být tím svazovým funkcionářem jako člen výkonného výboru, kterého policie obviní. Tomu se musím jen trpce smát. Nejsem bonzák, starám se o klub a nic takového bych nikdy neudělal. Dokonce jsem se dozvěděl, že dva kluby jsou mimo podezření. O tom, že jedním z nich je Sigma, jsem vůbec nepochyboval," bránil se nařčení Jiří Kubíček.

Mokrý nebyl v pátek k zastižení. I o něm se spekuluje, že by mohl být oním vysokým svazovým funkcionářem, který má být obviněn.

Dojde i na radní?

Vyšetřování korupce ve fotbale v případě 1. FC Synot zasáhlo i radní v Uherském Hradišti. Policie začala pod dozorem hodonínského žalobce Antonína Budiše vyšetřovat vazby mezi radními a fotbalovým klubem, který má od radních v pronájmu ligový stadión za jednu korunu ročně.

Policista analyzující vztahy mezi uherskohradišťskou radnicí a 1. FC Synot Právu sdělil, že toky peněz z radnic do ligových klubů budou prověřovány ve všech případech osmi ligových klubů podezřelých z korupce.

Jak dále naznačil, vyšetřování se zabývá také otázkou černých fondů. "Mluví se o nich. Chybějí ale důkazy. Bude třeba je najít, nebo veřejnosti sdělit, že jde jen o fanouškovské fámy," dodal.

Sponzoři zatím zůstávají

"Momentální situace nevrhá na fotbal dobré světlo. Jeho image není úplně dobrá, i proto jsme se stali generálním sponzorem extraligy hokeje. Ten má lepší zvuk i pověst," tvrdí Lubomír Ježek, tiskový mluvčí společnosti Tipsport, která je jedním z partnerů ČMFS.

Rovněž finanční společnost ING, další z partnerů českého fotbalu, velmi pozorně situaci monitoruje. "My však sponzorujeme národní tým a v této podpoře hodláme pokračovat. Všechno sledujeme, ale pokud víme, současné problémy se týkají výhradně domácí fotbalové ligy," konstatovala zástupkyně společnosti Jana Burdová.

Vedoucí vnější komunikace společnosti T-Mobile Martina Kemrová měla stejný názor: "Celou kauzu sledujeme a pevně věříme, že bude vůle všechno vyšetřit a případné viníky tvrdě potrestat. O omezení podpory fotbalu, v našem případě reprezentačního mužstva, neuvažujeme."

Reklama