Hlavní obsah

Mistrovský Baník ukončil ligu výhrou v Opavě

Novopečený ligový mistr vyhrál v posledním ligovém kole v Opavě 4:2 a pojistil si tak titul i pro případ, že by byly v korupční aféře kontumovány zápasy Synotu. Baník vedl už 3:0, ale domácí ho ještě stihli potrápit.

Článek

Útočník Marek Heinz si 19. gólem zajistil korunu krále střelců. Zápas provázely výtržnosti fanoušků, proti nimž po závěrečném hvizdu museli zasáhnout policisté. V Opavě se hrál bezstarostný fotbal. Oba týmy se s ligovým ročníkem loučily v ofenzivním pojetí a Ostrava hlavně v první půlhodině potvrdila, že takový styl je jí vlastní. Po nešťastné kolizi s Bestou navíc už po třech minutách musel ze hřiště se zraněným kolenem Dort a bez svého nejlepšího hráče Opava v útočné bitvě na svého soupeře zpočátku nestačila.

Ještě v deváté minutě zkazil dorážejícímu Zbyňkovi Pospěchovi gólovou radost praporek asistenta a pak už zápas ovládl favorit. Matušovičův centr uklidil nekrytý Heinz hlavou k pravé tyči a vzápětí dal dalekonosnou dělovkou vyniknout Vaškovi Lička. Bystroň vyslal ke druhé gólové zteči vtipným lobem Látala, který zblízka technicky obhodil Vaška. Za osm minut znovu selhala opavská defenzíva i gólman Vašek, který neodhadl výběh, a Lička míč potřetí poslal do sítě.

S Opavou to v tu chvíli vypadalo na ostudu, ale Hapalův tým se nesložil. Loučka si čtyři minuty před přestávkou pohrál s nezkušeným Neuwirthem a levačkou se trefil přesně k tyči. Jeho zásah byl impulzem k dalšímu opavskému náporu. Až příliš lehkovážně hrající Ostravu ztrestal hned v úvodu druhé půle Pospěch, jehož ráně zadáci Baníku jen přihlíželi.

Závěr naručili ostravští chuligáni

Zápas dostal nový náboj a najednou i Opava přesvědčila mistra o tom, že umí být nebezpečná. Laštůvka musel likvidovat dělovku Zehera, agilní Pospěch rozvlnil levačkou jen vnější síť a stejnému hráči se do další gólové střely vrhl ostravský gólman. V hektickém závěru, kdy se útoky valily ze strany na stranu, dali nakonec gól jistoty hosté. Střídající Žůrek nadvakrát překonal Boboka, který v půli nahradil Vaška.

Závěr narušili příznivci Baníku. Po čtvrtém gólu na trávník za nečinného přihlížení pořadatelské služby naskákalo několik ostravských fanoušků a zápas musel být na pět minut přerušen. Po závěrečném hvizdu se nepokoje přestěhovaly na trávník a změnily se v ostré střety výtržníků s policisty.

Opava - Ostrava 2:4
Poločas: 1:3, Branky: 41. Loučka, 47. Zb. Pospěch - 11. Heinz, 27. Látal, 35. Lička, 82. Žůrek. Rozhodčí: Puček - Pustka, Wilczek. ŽK: Drozd, Neuwirth. Diváci: 7100.
SESTAVY
Opava: Vašek (46. Bobok) - Harazim, Jašek, Tichota, Loučka (55. Dohnálek) - Metelka, Baránek, Zeher, Holý - Zb. Pospěch, Dort (4. Kulig). Trenér: Hapal.
Ostrava: Laštůvka - Zd. Pospěch (59. Kiša), Neuwirth, Besta, Drozd - Látal, Bystroň, Lička, Čížek - Matušovič (75. Žůrek), Heinz (90. Varadi). Trenér: Komňacký.

Reklama

Související témata: