Hlavní obsah

Poslední hřebíček do žižkovské rakve zatloukl Liberec

LIBEREC

Poslední hřebíček do žižkovské prvoligové rakve zatloukl ve 30. kole Gambrinus ligy Liberec. Hosty z Prahy k ničemu nepustil a nedělil jim tři góly. Viktorie tak poprvé opouští českou první ligu - po jedenácti sezónách. Dlužno dodat, že Žižkov sestupuje právem, neboť v sobotu předvedl druholigový výkon.

Článek

Liberec s žižkovskou popravou příliš neotálel. Odevzdaní hosté od začátku nestíhali a v páté minutě ještě se štěstím přestáli tutovku Pospíšila, který po Hološkově akci střílel z malého vápna vedle. Už za tři minuty se ale začaly teoretické sny Viktorie o záchraně nenávratně rozplývat: Hološko na velkém vápně předložil míč Hodúrovi a jeho ránu vychýlil mimo dosah gólmana Pižanowského nešťastnou tečí kapitán Mlejnský.

Prostupná žižkovská obrana často hořela - ve dvacáté minutě Hološko dotlačil podruhé míč do branky, ale stál v ofsajdu. Za minutu udeřili Severočeši podruhé a použili úplně stejný recept, jako před první brankou: Hološko znovu nabil Hodúrovi a jeho ránu si tentokrát do branky srazil stoper Klimpl. Potom mohl do poločasu dvakrát skórovat Ančic - jednou pálil z malého vápna nad bránu a pak jej vychytal Pižanowski. Pět minut před poločasem uchránil Žižkov před další pohromou sudí Vidlák, který neodpískal penaltu po stažení Pospíšila bekem Buryánem.

Gól do prázdné brány - poslední rána do vazu

Druhá půle už tolik vzruchu nenabídla. Liberečtí se spokojili s dvoubrankovým náskokem a v poklidu na vlastní polovině zastavovali neškodné výpady Viktorie. Vážněji zahrozili domácí až v 60. minutě, ale Hološko zakončil svůj průnik slabým centrem, který skončil v náruči Pižanowského. Za deset minut se Slovan připomněl znovu. Střídající Papoušek centrem z levé strany našel Pospíšila a jeho ránu reflexivně gólman vykopl.

Prokřehlí liberečtí diváci, kteří se dnes zároveň loučili s obráncem Miroslavem Holeňákem odcházejícím po sezoně do pražské Slavie, měli v závěru ještě jeden důvod k radosti. Sedm minut před koncem Hološko prostrčil míč středem žižkovské obrany a nabíhající Papoušek si elegantní kličkou poradil i s bezmocným žižkovským gólmanem. Střelou do prázdné brány zvýšil na 3:0 a zasadil frustrovaným hostům další ránu do vazu.

Liberec vs. Žižkov 3:0
Poločas: 2:0, Branky: 8. a 21. Hodúr, 83. Papoušek. Rozhodčí: Vidlák - Lukes, Petřík. ŽK: Polák - Mlejnský, Klimpl, Pižanowski. Diváci: 4580.
SESTAVY
Liberec: Hauzr - Holeňák, Valachovič, Košťál, Pilný - Slepička, Hodúr (60. Langer), Polák, Ančic (70. Papoušek) - Pospíšil, Hološko (84. Došek). Trenér: Griga.
Žižkov: Pižanowski - Ščasný, Mlejnský (46. Šťastný), Klimpl, Buryán - Stracený, Prášil, Chihuri (68. Mikolanda), Dirnbach - Oravec, Prohászka. Trenér: Bittengel.

Reklama

Související témata: