Hlavní obsah

Pád Žižkova či probouzení Růženek. I taková byla liga

PRAHA

Jaká byla fotbalová liga, která v sobotu napsala svůj třicátý a závěrečný díl? Letos patřila soutěž novému králi - Ostravě. Baník se vyšvihl v pátém kole do čela soutěže a na první pozici už nikoho nepustil. Jeho jasnou vládu nepoznamenalo ani několik jarních výpadků. Překvapily i Blšany svým jarním tažením za záchranou, naopak propadl Žižkov.

Článek

Ostravský Baník dělal svým fanouškům radost. Od počátku se mu dařilo, prohrál až v 19. kole v Blšanech. Celkem prohrál třikrát, další porážky mu doma připravily Slavia a Sparta. Ale Baník konec vítězné série nerozhodil, celkem nasbíral 63 bodů a vyhrál pohodlně s pětibodovým náskokem. Byl navíc nejlépe střílejícím týmem soutěže, soupeřům nasázel 60 gólů (druhá Sparta 48).

Otázkou ale je, co bude dál? Zůstane v boji o Ligu mistrů skvělý Matušovič, nejlepší kanonýr Heinz či brankář Laštůvka? To se zatím neví, i když vedení klubu slíbilo, že se bude snažit tým udržet pohromadě. Jedinou jistotou tak je odchod defenzívní hráze Bolfa.

Sparťanské zklamání

Druhé místo a šance probojovat se o Ligu mistrů - to je výsledek pražské Sparty. Ale nabitý kádr sliboval mnohem lepší výsledek a také podívanou. Tu však Letenští nenabídli. Pod trenérem Kotrbou spal tým jako šípková Růženka, vyburcoval ho až impulzivní 'Franz' Straka.

Skvěle se letos představila Olomouc. Z mužstva vyčníval skvělý brankář Vaniak. Patnáct čistých kont, to je paráda, která zároveň Hanáky dlouho držela v boji o Ligu mistrů. Sezóna se navíc výtečně povedla i Reiterovi, střelci patnácti branek. Trenér Uličný a jeho chlapci si mohou říct: skvělá práce!

Další promarněnou sezónu naopak zažili ve Slavii. Mužstvo tradičně velkých ambicí se probojovalo do Poháru UEFA jen s odřenýma ušima a ne svou zásluhou. Pomohl mu postup Sparty a Baníku do finále domácího poháru. V klubu v zimě skončil trenér Beránek, ale pod jeho nástupcem Csaplárem tým šlapal jen v úvodu jara. Do toho všeho klub na konci ročníku zasáhla bolestivá zpráva o Kolouškově leukémii.

Špinavá štika

Štika ligy, takovou roli plnil pátý Synot až do chvíle, než na něm ulpěla špína. Úplatkářská aféra manažera Hastíka nejspíše klub potopí. V neděli oznámil holding Synot, že hodlá opustit český fotbal a klub prodat. Pokud se transakce nepovede, hráče jejich majitel rozprodá...

To by byl smutný pohled, vždyť Synot zejména na novém domácím stadiónu zářil. Získal na něm 36 bodů, o bod více než Sparta či Olomouc a o tři více než Baník, který doma podporovalo téměř dvacet tisíc příznivců...

Šestý Liberec se chytil až v závěru. Severočechům viditelně chybí jádro celku, který se před dvěma lety radoval z titulu. Štajner se trápil ve Spartě, kde hraje i Johana, Koloušek zase dirigoval Slavii. Sedmý byl Zlín, který se spoléhal zejména na domácí prostředí a na míru ušitou strategii kouče Marečka. Ten však od příští sezóny povede Teplice, zvládne to Zlín i bez něj?

Pohoda na jihu

Osmé místo Budějovic, to se nečekalo. Na jihu Čech může vládnout pohoda, k té naopak mají pořádně daleko v Teplicích. Aby ne, jeden z nejbohatších celků a deváté místo - to k sobě moc nepasuje. Ale žlutomodří se mohou utěšovat alespoň povedeným tažením Pohárem UEFA. Jenže slavná vítězství nad Kaiserslauternem či Feyenoordem Rotterdam ligovou bolest na dlouho neutišila.

Následují dva týmy, které ničím neoslnily. Desátý Jablonec snad pouze svými remízovými výsledky, celkem hrál nerozhodně čtrnáctkrát, nejvíce v lize. Jedenáctá Příbram? Prostě bída, z níž týmu nepomohl ani někdejší reprezentační kouč Chovanec.

Opava nabídla Dorta

Opava na dvanáctém místě splnila záchranářský cíl a představila jednu z hvězd soutěže. Stal se jí ve Spartě odložený Dort. Ofenzivní hráč se rád pomazlil s míčem, ale střílel i góly. Pohled na něj dával zapomenout na zbytek týmu, který se trápil. Dort si zato řekl o zájem slavnějších tuzemských klubů...

Třináctým Blšanům prospěl návrat domů. První polovinu soutěže hrály v Příbrami a 'trhaly' divácké rekordy. Chodilo na ně několik desítek diváků... Přes zimu Severočeši zmoudřeli, podvolili se regulím svazu, rekonstruovali stadión a hráči doma pookřáli. V jejich dresu vynikl další z odložených hráčů, teplický Zelenka.

Brno začalo sezónu výborně, drželo se na čele, pak přišel zlom a pád tabulkou. Nakonec se jen taktak zachránilo v lize. Navíc v létě nejspíše odejde útočník Pacanda, o němž uvažují třeba na Bazalech.

Šok zažili letos na Žižkově. Klub, který v posledních letech pravidelně hrával evropské poháry, sestupuje. Před dvěma lety přitom hráči zpod vysílače sahali po titulu... Žižkov doprovodí do nižšího patra poslední Plzeň, která byla na sestup pasována již na začátku soutěže. A nezklamala...

Reklama