Hlavní obsah

Poborský: Titul nemáme, pro pohár uděláme maximum

PRAHA

Podruhé byl kapitán Sparty Karel Poborský vyhlášen nejlepším hráčem fotbalové ligy podle sestav kola deníku Právo. Reprezentační záložník v rozhovoru hodnotí uplynulou sezónu zakončenou druhým místem, na které Sparta dosáhla s přispěním nového kouče Straky. "S jeho příchodem se změnila atmosféra v mužstvu. Víc jsme se semkli, šli jsme důrazněji za vítězstvím," říká Poborský.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Poborský

Článek

Byl jste podruhé podle sestav kola deníku Právo nejlepším hráčem ligy. Jak vnímáte taková individuální ocenění? Abych pravdu řekl, nepřikládám jim velký význam, ale na druhou stranu každé ocenění potěší. Fotbal je kolektivní hra, takže je-li oceněn jednotlivec, pak na tom má zásluhu i kolektiv, protože sebelepší hráč sám zápas nerozhodne a jeho dobrý individuální výkon závisí i na výkonu spoluhráčů.

V čem vidíte obrat Sparty v posledních sedmi kolech? S příchodem trenéra Straky se změnila atmosféra v mužstvu. Víc jsme se semkli, šli jsme důrazněji za vítězstvím.

Trochu pozdě... Ano, ale skutečnost, že Sparta neobhájila titul, nelze svalovat jen na trenéra Kotrbu. Můžeme za to všichni.

Proč tedy Sparta nevyhrávala a ztrácela body i doma, což se jí v minulosti nestávalo tak často? Nehráli jsme zkrátka dobře. Určitě v tom nebylo podcenění soupeřů, ale nedařilo se nám. Chyběla tomu šťáva. Když se nám nepovedlo brzy vstřelit gól, znervózněli jsme a na kopačky se vkrádala křeč. Bohužel i to k fotbalu patří. Pochopitelně atmosféra v kabině nebyla nejlepší. Moc jsme chtěli, ale nešlo to.

Uspokojuje vás druhé místo, které také zaručuje účast v Lize mistrů? Chtěli jsme obhájit titul. To byl prvořadý cíl. Z pohledu postupu do hlavní soutěže Ligy mistrů se ale změnilo jen to, že si Sparta prodloužila cestu o dvě utkání. Prvořadý je nyní pochopitelně postup do základní skupiny.

Může být náplastí vítězství v Poháru ČMFS? Byla by to další trofej, ale ne náplast. Chtěli jsme vyhrát obě. Jednu už nezískáme, tak musíme udělat maximum, abychom vybojovali tu druhou.

Vy sám jste spokojený s touto sezónou? Hodnotit ji budu až po evropském šampionátu.

Co si myslíte o probíhajících aférách kolem úplatků a rozhodčích? Určitě by nebylo spravedlivé, kdyby Baník o titul přišel. Získal ho zaslouženě. To je můj názor. Co se týká těch afér, už je třeba, aby někdo bouchl do stolu a začal problémy ve fotbale řešit. Degraduje to i naši práci, takže ani samotným hráčům se to nelíbí.

V lize jste střílel v tomto ročníku sedm pokutových kopů a ten poslední jste neproměnil. Padla teorie, že si vyberete místo a pak ho trefíte? Nepadla. Naopak jsem proti Jablonci demonstroval to, co stále říkám, že penalta se dá jen špatně kopnout. Místo jsem si vybral, ale najednou jsem si uvědomil, že mě Špit z působení ve Spartě asi zná, a na poslední chvíli jsem ho změnil. To byla chyba. Ani si nepamatuji, kdy jsem naposledy nedal pokutový kop. Sice jsem rád za každý gól, ale naštěstí tahle penalta nás nic nestála.

Z ochozů jste v sobotu určitě slyšel přání fanoušků: Karle, zůstaň. Trenér Straka si kladl jako podmínku ke smlouvě, aby vás Sparta udržela. Už jste se rozhodl?Od fanoušků to je hezké a děkuji jim. Co má trenér Straka ve smlouvě, nevím a není to moje věc. U mne platí to, co jsem už několikrát řekl. Po sezóně se rozhodnu a sezóna pro mne končí na evropském šampionátu. S vedením už jsem na toto téma mluvil, ale jednání o smlouvě teprve proběhnou.

Prezident Sparty Košťál je členem realizačního týmu reprezentace, takže bude dost času si sednout už během soustředění v Rakousku a něco si k tomu říct. Až mi dá Sparta konkrétní nabídku, bude na mně a rodině, jak se rozhodneme. Určitě to ale bude včas do začátku nové sezóny.

Reklama

Související témata: