Hlavní obsah

Rozhodčí nepřišli, vyšetřování odročeno

PRAHA

Disciplinární komise ČMFS na svém středečním mimořádném zasedání rozhodla odročit jednání ve věci 1. FC Synot a rozhodčích Václava Zejdy, Jaromíra Hlaváče, Josefa Dvořáčka, Bohuslava Krátkého a Stanislava Hrušky. Pětice sudích je vyšetřována ve věci korupce v první lize, Zejda a Hlaváč ale nepřišli. Řízení tak bude pokračovat v pátek 28. května.

Foto: internet

Vyšetřování korupce rozhodčích v první lize bylo odročeno na příští týden

Článek

"Důvodem odročení byla neúčast předvolaných sudích Hlaváče a Zejdy, kteří se omluvili, stejně jako bývalý sportovní ředitel 1. FC Synot Jaroslav Hastík. Jeho omluvu disciplinární komise akceptovala, protože ji mimo jiné odůvodňoval nemocí a za klub se na jednání dostavil jeho statutární zástupce Ivo Valenta. Hastík znovu předvolán nebude, ve středu přítomní sudí a zástupce 1. FC Synot se na jednání dostaví, Zejda s Hlaváčem budou znovu předvoláni," řekl předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi.

Porušili povinnost

Zejda s Hlaváčem se omlouvali z důvodu obavy, že by si mohlo dojít k úniku informací a mohli by si tak vzhledem k vyšetřování ublížit. "Oba pánové jsou licencovanými rozhodčími ČMFS, to znamená, že musejí dodržovat svazové normy a jednou z nich je i disciplinární řád. Oba jsou vyšetřováni na svobodě, pak je jejich obava z úniku informací nebo ovlivňování svědků, kterou uváděli ve svých omluvách, neopodstatněná. Tím, že se nedostavili a jejich omluvy byly neopodstatněné, porušili svoji povinnost. Je to jako by byli delegováni na utkání a nedostavili se," vysvětlil Károlyi s tím, že pokud nepřijdou ani na příští jednání, může disciplinární komise rozhodnout bez nich.

Disciplinárka nepustila po dohodě na svoje jednání nepustila ani právní zástupce sudích, protože disciplinární řád tento pojem nezná. "Jednání naší komise probíhá zcela nezávisle na vyšetřování orgány činnými v trestním řízení," zdůraznil Károlyi. Není závislé ani na rozhodnutích technicky sportovních orgánů svazu.

Možná za týden

Károlyi odmítl spekulovat o tom, zda už příští pátek disciplinární komise ve zmíněných kauzách rozhodne. Na základě informací z policejních spisů a výpovědí sudích to však je možné. "Chceme celou záležitost prošetřit velmi důkladně, ale také ji rozhodnout bez zbytečných průtahů," uvedl šéf disciplinárky.

Klub může být potrestán pokutou až půl miliónu korun a odečtením tří až dvanácti bodů v nové soutěži, protože ta stávající již byla uzavřena. Pokud by byl vyloučen, je v kompetenci řídícího orgánu soutěže, zda bude považován za prvního sestupujícího, čímž by se zachránil klub na patnáctém místě, tedy Žižkov, nebo doplní soutěž o třetí tým z druhé ligy. Sudí mohou být potrestáni pokutou do výše 50 000 korun a zákazem činnosti od dvanácti do čtyřiadvaceti měsíců.

Reklama