Hlavní obsah

Komňacký: Do pekla Ligy mistrů chci vyjet na krásném koni

Igor BruzlSport.czPrávo

Trenér Baníku Ostrava František Komňacký má za sebou veleúspěšnou sezónu, jeho tým vyhrál domácí ligu a v Poháru ČMFS se zastavil až ve finále. Komňacký v rozhovoru pro deník Právo úspěchy příčitá obrovskému odhodlání hráčů něco dokázat, a doufá, že po úspěchu nepřijde výprodej týmu. I proto, aby mohl Baník hrát důstojnou roli v boji o Ligu mistrů.

Foto: archiv

František Komňacký

Článek

Získali jste titul, zahráli si ve finále národního poháru, kanonýru Heinzovi patří koruna krále střelců. Co se vám letos vlastně nepovedlo? Samozřejmě pocity ze sezóny jsou nesmírně příjemné, zvlášť když v Ostravě získáte po třiadvaceti letech mistrovský titul. Myslím si ale, že tu největší euforii jsme si prožili hned po zápase v Olomouci a pak už jsem maličko na týmu cítil, že sezóna pro kluky jako by skončila. To se možná maličko odrazilo na faktu, že jsme pak netriumfovali rovněž ve finále Poháru ČMFS, přesto jsme závěrečný zápas sezóny odehráli důstojně.

Neměl jste obavy, že poslední duel sezóny s nahecovanou Spartou by mohl dopadnout daleko hůř? Pořád jsem hráčům připomínal, že je třeba se ještě na jedno utkání koncentrovat. Je fakt, že v posledních dvou ligových zápasech jsem dal přednost některým hráčům z lavičky a ukázalo se, že tým náhradníků nemáme tak silný, jak je potřeba. Přesto už před pohárovým finále jsem tušil, že to kluci berou svědomitě, proto se i obavy rozptýlily. Byla škoda, že jsme nakonec ceněné double nezískali, vždyť bychom byli první v české lize. Zvlášť když šancí jsme na to měli dost. Chyběla asi i trocha štěstí.

Před sezónou jste prohlásil, že Baník je klub, který by měl mít povinnost bojovat o účast v evropských pohárech. Ostrava ovšem na to čekala třináct let. Co jste změnil? V každém případě jsem měl štěstí na hráčský kolektiv. Hned při zahájení přípravy jsem cítil, že se v šatně vytvořila bezvadná atmosféra. Brzy se v kabině usadil i vítězný duch a jsem šťastný, že nás až do konce neopustil. Zachvátilo to i město, co předváděli fanoušci, bylo neskutečné. Všichni cítili šanci na úspěch, jaký v Ostravě dlouho nebyl, a dokázali se pro to obětovat. Nikomu nevadilo, že jsme trénovali i v dobách, kdy jiné týmy byly na dovolené. Vnímal jsem obrovské odhodlání dosáhnout něčeho velkého.

Co vidíte jako hlavní důvod, proč Baník získal titul? Těch důležitých věcí je samozřejmě víc. Obrovsky nám pomohl vydařený ligový začátek, který nás nastartoval, a pak už vše bylo jednodušší. Ligový triumf má ale hromadu dalších příčin. Klub funguje skvěle, je ekonomicky stabilní, takže se všichni mohli soustředit jen na plnění svých povinností. Skvělé je i zázemí na stadiónu. Vyšlo nám doplnění kádru, kdy se Marek Heinz a o pár kol později i Radek Slončík výrazně podíleli na tom, čeho jsme dosáhli. O něčem svědčí i fakt, že v útoku, z nějž jsem měl obavy, jsme dokázali dát nejvíc gólů v soutěži, přitom loni klub opustili tak fantastičtí hráči pro ofenzívní fázi jako Svěrkoš, Papadopulos nebo Lukeš. Myslíte si, že jste si udrželi dlouhodobě nejlepší formu? Rozhodně jsme už jarní část ligy neodehráli v takové pohodě jako podzim, ale to je asi pochopitelné. Pomohlo nám, že jsme měli v týmu dostatek zkušených hráčů, kteří klíčové zápasy dokázali spíš zvládnout silou vůle než fotbalovou krásou a lehkostí. Ta nás sice zdobila na podzim, jenže čím byla možnost získat titul bližší, tím víc jsme se potýkali s křečovitostí. Na druhou stranu jsme ani jednou nezabředli do nějaké hlubší krize. Když mužstvo prohrálo, dokázalo se otřepat a další utkání už zvládlo. Nestalo se nám, že bychom ztratili body třeba ve třech utkáních po sobě a to bylo moc důležité. Na naše bolístky byla nejlepším lékem každá další výhra.

Chtěl byste některé hráče za letošní sezónu vyzdvihnout? To by asi nebylo fér. Zisk titulu je kolektivním dílem. Pohled na naše sestavy v jednotlivých kolech ukazuje, kdo tým táhl. Skvělý byl brankář Laštůvka, vysoký standard si držela stoperská dvojice Bolf a Besta, výtečně hlavně v podzimní části hrál Pospěch. O kapitánu Látalovi není třeba mluvit, to je stále obrovská osobnost. Do famózní formy se dostal i Bystroň, spoustu gólových asistencí si připsal Čížek. A samozřejmě absolutorium zaslouží tandem Heinz a Matušovič. Dostali se do nominace trenéra Brücknera pro EURO a to svědčí o tom, že to byla nejlepší útočná dvojice v lize.

Fanoušci se však obávají hráčského odlivu. Máte už bližší informace o změnách v kádru? Teď těžko odhadovat, jak náš triumf v lize rozproudí zájem o naše hráče, ale předpokládám, že nějaký asi bude. Přesto i věřím, že k podstatnějším změnám nedojde. Určitě odejde do Auxerre obránce René Bolf a o žádném dalším oslabení týmu zatím nevím. Samozřejmě se vedou jednání i o nových posilách, které bychom rádi na Bazaly přivedli, jenže v tuto chvíli nechci předbíhat a ani není v mé kompetenci se tím zabývat. Vedení klubu ví, jaké mám představy, abychom v pohárech hráli důstojnou roli.

Nebude vaší nevýhodou, že Baník se několik sezón po sobě nehlásil ani do Intertoto cupu, a tím ztratil kontakt se zahraničním fotbalem? Podle mě jsou pohárové zápasy o zkušenosti a sebevědomí. Také máme v týmu několik hráčů, kteří už atmosféru takových utkání okusili. Chceme i během přípravy a herního soustředění v Rakousku sehnat kvalitní soupeře na to, abychom si odlišné herní styly klubů z ciziny osvojili. V půli července by nám měl pomoci také přátelský zápas v Ostravě se Svěrkošovým Mönchengladbachem.

Zajímáte se o to, na koho můžete v předkole Ligy mistrů narazit? Po očku to samozřejmě sleduje každý z nás. Jsou tam ohromná jména. Manchester, Juventus, La Coruňa a řada dalších. Říká se, že když má člověk jet do pekla, tak na krásném koni. Takže pokud bychom měli v předkole Ligy mistrů vypadnout a pak se zkusit realizovat v Poháru UEFA, tak raději s věhlasným soupeřem. Na druhou stranu pořád ve skrytu duše doufám, že los k nám bude milosrdný. Samozřejmě bych rád vedl svůj tým v Manchesteru nebo Liverpoolu, ale líbilo by se nám určitě i v Bruggách.

Teď si užíváte dovolené. Zapomenete alespoň u moře na fotbal? Je pravda, že tento týden odletím do Egypta, ale od fotbalu se asi nejde oprostit ani při lenošení na písku. Člověku se pořád v hlavě honí myšlenky na Ligu mistrů či doplňování kádru. Přesto si vezmu s sebou i knihy a čas chci věnovat lidem, jimž jsem během sezóny chyběl, šidil je o společné chvíle, ale oni mi přesto pomáhali.

Reklama

Související témata: