Hlavní obsah

Vacek žádal Brabcovu hlavu, šéf sudích to odmítl

Karel FeltPrávo

Místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Jaroslav Vacek, který má na starosti první ligu, na pondělním mimořádném výkonném výboru ČMFS navrhl šéfovi rozhodčích a svazovému místopředsedovi Milanu Brabcovi odstoupení z funkce. Ten to ale odmítl a výkonný výbor nakonec rozhodl o odložení řešení této otázky podle dalšího vývoje úplatkářské kauzy.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

"Místopředseda Vacek svým vystoupení zřejmě reagoval na jednání Ligového shromáždění z minulého týdne, kde podle mých informací s tímto návrhem přišly dva kluby. Zřejmě cítil potřebu hovořit jménem těchto klubů," nabídl na podvečerní tiskové konferenci na Milan Brabec svoje vysvětlení Vackova návrhu.

Nikdo ze členů výkonného výboru ani tento orgán jako celek nevidí důvod k odstoupení. Výkonný výbor se k otázce dalšího fungování či rozpuštění komise rozhodčích a delegátů i případnému odvolání šéfa sudích vrátí podle vývoje kauzy.

"Zatím není dostatek informací. Státní zástupce zveřejnil, že další informace budou uvolněny podle státního zástupce kolem 10. července. Je možné, že zůstane počet pěti obviněných z úplatků nebo jejich předávání nebo se zvýší," řekl šéf svazu Jan Obst.

"Do té doby dojde k nějakým závěrům disciplinární komise. Bude také možné posoudit, zda šlo o selhání jedinců nebo je to systémová záležitost. Poté se tím bude opět zabývat," dodal Obst.

Rozpuštěna listina sudích a delegátů

Ke 30. červnu bude rozpuštěna listina rozhodčích a delegátů. Nová bude sestavena opět podle vývoje kauzy.

"Sestavena může být až před začátkem soutěže, to znamená v prvním srpnovém týdnu. Do té doby bude více informací a budeme znát závěry disciplinární komise. Rozhodčí, kteří se na listinu dostanou, dostanou jmenovací dekret, který bude obsahovat jejich povinnosti a práva. Ten podepíší, což nikdy v minulosti nebylo. Pochopitelně bude tento dekret obsahovat i etický kodex rozhodčího. Pokud sudí svoje povinnosti poruší, může mu být jmenovací dekret zrušen," řekl Brabec.

Na názor, že jmenovací dekret nic neřeší, nedokázal Brabec uspokojivě odpovědět. Vidí ho však jako důležitý krok v boji proti úplatkům. "Není to pochopitelně samospasitelné," připustil i předseda svazu. "Sudí by měl být na výši z odborného i morálního hlediska," dodal Brabec, ale i on připustil, že morální profil sudího nelze odhalit předem.

Rozhodnou kluby

Výkonný výbor znovu probíral otázku, co by následovalo, kdyby disciplinární komise vyloučila ze soutěže 1. FC Synot nebo jiný klub. "Pokud by k tomu došlo, rozhodne o tom Ligové shromáždění, protože to je v jeho kompetenci," připomněl Obst.

"Pokud by k vyloučení došlo před zahájením nového ročníku, pak může Ligové shromáždění rozhodnout o tom, zda bude Synot prvním sestupujícím, a pak by se zachránil Žižkov. Nebo sestoupí oba spolu s Plzní a nahoru půjde třetí tým druhé ligy," prohlásil člen výkonného výboru Jiří Kubíček.

"Tabulka není uzavřená, kdyby byl vyloučen klub, který startuje v evropských pohárech, došlo by i v tomto případě ke změně, pokud by to bylo před zahájením soutěží. Jestliže by k vyloučení některých klubů došlo už v rozehrané ligové soutěži, byly by jim odečteny výsledky a dohrávalo by se bez nich. O tom bude na Ligovém shromáždění hlasovat všech dvaatřicet klubů," upřesnil Kubíček.

Vzhledem ke vstupu do Evropské Unie se mění i pohled na cizince v první a druhé lize. Počet hráčů z členských zemí EU není omezen, z nečlenských zemí mohou být jen tři.

Reklama