Hlavní obsah

Károlyi: Důkazy máme, jinak bychom nebyli tak tvrdí

PRAHA

Poté, co disciplinární komise ČMFS vynesla nejtvrdší možné tresty nad čtveřicí rozhodčích zapletených do úplatkářské aféry, vyjádřil se k verdiktu její šéf Alexander Károlyi: "Podklady byly dostatečné, abychom udělili tak tvrdé tresty." Sudí nesmějí dva roky pískat, vykonávat žádné funkce v rámci svazu a zaplatí pokutu 50 tisíc korun.

Foto: archiv

Alexander Károlyi

Článek

Co vás vedlo k odročení případu 1. FC Synot a sudího Josefa Dvořáčka?

V případě pana Dvořáčka státní zástupce vyhověl jeho stížnosti. Orgány činné v trestním řízení proti němu vznesly další obvinění, proti nimž si rovněž podal stížnost, o které dosud nebylo rozhodnuto. V případě klubu jsme si pak vyžádali další podklady od policie a znovu zasedneme 24. června.

Za jakých důvodů na toto zasedání kromě Dvořáčka zvete také bývalého sportovního ředitele 1. FC Synot Jaroslava Hastíka, ale také delegáta utkání Blšany-Synot Pavla Spišiaka?

Tato předvolání na sobě nezávisí. Dvořáčka zveme kvůli dalšímu projednání jeho případu. Měli bychom mít k dispozici nové informace, z nich vyplyne, zda existují důkazy o tom, že přijal úplatek. Spišiakovo jméno se rovněž objevilo v policejních spisech, i když ne v souvislosti, že přijal úplatek. Měl by nám tedy vysvětlit, co má s celou záležitostí společného. Hastík by se měl vyjádřit ke svým obviněním, protože byl obviněn jako sportovní ředitel klubu. Pro toto řízení není podstatné, že tuto funkci už nevykonává.

Podklady, z nichž jste vycházeli, byly skutečně tak závažné, že jste vynesli nejvyšší možné tresty?

Z hlediska disciplinárního řádu a fotbalových norem, které potrestaní rozhodčí porušili, byly skutečně dostatečné. Jinak bychom k těmto trestům nepřikročili. Navíc svým jednáním znevážili dobré jméno českého fotbalu.

Může se stát, že soud s nimi ani nezačne nebo se úplatkářství neprokáže. Což když se odvolají k civilnímu soudu a budou na svazu či disciplinární komisi požadovat satisfakci...

Podle fotbalových norem se mohou už nyní odvolat k příslušné komisi ČMFS. Podle zákonů této republiky se skutečně mohou obrátit na civilní soud. Jsou však sudími ČMFS a tudíž musejí ctít normy tohoto občanského sdružení. Jeho disciplinární komise rozhoduje nezávisle na orgánech činných v trestním řízení a rozhodnutí soudu. V minulých případech, které jsme řešili, jsme vycházeli z podkladů, které jsme získali v našem řízení a dávali jsme podnět orgánům činným v trestním řízení, zda nedošlo ke spáchání trestného činu. Tentokrát šlo svým způsobem o obrácený postup. Sudí však nemají žádný právní nárok na vykonávání funkce fotbalového rozhodčího. O tom, zda budou či nebudou na listině rozhodčích pro profesionální fotbal výhradně rozhoduje výkonný výbor ČMFS na základě návrhu svojí komise rozhodčích a delegátů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články