Hlavní obsah

Šéf Synotu Valenta neví o obvinění

PRAHA

Šéf společnosti Synot a hlava stejnojmenného fotbalového klubu Ivo Valenta neví o obvinění z napomáhání úplatkářství v korupční fotbalové aféře, které mu podle některých médií mělo být předáno. Vedení Synotu zprávy považuje za šikanu a zneužívání policie.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Majitel a předseda dozorčí rady 1. FC Synot Ivo Valenta.

Článek

"Valentovi nikdo obvinění nepředal. Dočetli jsme se to z novin, žádné obvinění mu ale zatím nebylo sděleno. V situaci, kdy před časem bylo řečeno, že se kauza týká více klubů, se ale zatím ukazuje pouze na nás, to už nyní považujeme za šikanu," tlumočila názor Valenty tisková mluvčí Synotu Vladimíra Pavlíčková.

"Je to zneužívání policie k prosazování politických a obchodních zájmů a cílený komplot proti firmě a jejímu dobrému jménu," dodala mluvčí.

Policie se k informacím nehlásí

Policisté se k informacím o obvinění Valenty nehlásí. Tvrdí, že k tomu nemají oprávnění.  "Právo poskytovat veškeré informace o případu si vyhradil kroměřížský žalobce Pavel Pukovec, který dozoruje vyšetřování případu. Navíc podle pokynu policejního prezídia můžeme podávat informace o případu až po vznesení obvinění. To se nestalo," řekl v úterý Právu náměstek ředitele Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Milan Šiška.

Korupci ve fotbale vyšetřuje brněnská expozitura ÚOKFK. Policisté této expozitury naopak tvrdí, že právo podávat veškeré informace o všech případech a tedy i o případu Synot, má vyhrazeno jedině Šiška.

"Za jeho dlouhodobé nepřítomnosti a jen v krajním případě to je mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová. Policista, který na případu pracuje, je nyní už týden v lázních. Nikdo z Brna nesmí podávat informace," informoval Právo policista z brněnské expozitury protikorupční služby.

Pukovec řekne více ve čtvrtek

Okresní státní zástupce v Kroměříži Pavel Pukovec, který dozoruje vyšetřování korupce ve fotbale se k vývoji případu v úterý odmítl vyjádřit.

V Kroměříži nebyl k zastižení a prostřednictvím sekretářky Právu vzkázal, že žádné informace nebude k případu nyní nikomu sdělovat a o dalším vývoji bude informovat na čtvrteční tiskové konferenci Krajského státního zastupitelství v Brně.

V korupční aféře FC Synot Staré Město byli dosud z přijímání úplatku obviněni bývalý sportovní ředitel Synotu Jaroslav Hastík a rozhodčí Zejda, Hruška, Hlaváč, Krátký a Dvořáček.

Reklama