Hlavní obsah

Amler vede novou unii rozhodčích

PRAHA

Bývalý mezinárodní sudí Evžen Amler je předsedou Unie českých fotbalových rozhodčích (UČFR), kterou si dnes arbitři založili. V organizaci figuruje 42 z 58 rozhodčích profesionálních soutěží. Je mezi nimi i jediná ženská sudí v domácím vrcholovém fotbale Dagmar Damková, která byla zvolena za mluvčí unie.

Foto: archiv

Evžen Amler.

Článek

Rozhodčí oznámili svůj úmysl založit vlastní unii na začátku května v reakci na korupční aféru, do níž je v současnosti zapleteno šest českých a jeden slovenský arbitr. V unii chtějí sudí bojovat o důvěru veřejnosti a pracovat na výkonnostním růstu sudích.

"Ne všichni čeští rozhodčí patří do jednoho pytle, a proto Unie vlastně vznikla," uvedl v prohlášení unie Amler. S praporkem to dotáhl do semifinále předloňského mistrovství světa, je nejvýraznější postavou českých rozhodčích za uplynulé desetiletí.

Unie se postavila proti dnešnímu vyhlášení výsledků ankety týdeníků Gól o nejlepší rozhodčí uplynulé sezóny. V ní obhájili prvenství mezi hlavními rozhodčími Lubomír Puček a právě Amler na postu asistenta. Podle Amlera se mělo počkat až do úplného vyřešení skandálu, který se rozhořel v závěru minulé sezóny. "Teprve pak bychom měli vyhlašovat nejlepší rozhodčí," dodal.

Unie už byla zaregistrována na ministerstvu vnitra 2. června včetně základních stanov, jejich aktuální znění dnes schválila mimořádná valná hromada ve Stříteži u Jihlavy. V jejím čele bude stát tříčlenné představenstvo, jehož složení bude schváleno na první řádné valné hromadě před zahájením příští sezóny.

Reklama