Hlavní obsah

Žižkov v případě vyloučení Synotu zůstane v lize

PRAHA

Se vší parádou byl v úterý v Praze rozlosován příští ročník nejvyšší fotbalové soutěže, přestože dosud není jasné její definitivní složení. Teprve v pátek totiž disciplinární komise vynese definitivní ortel v kauze Synot, jemuž za uplácení rozhodčích hrozí vyloučení.

Foto: archiv

Žižkovská Viktoria by v případě vyloučení Synotu z ligy zůstala mezi fotbalovou elitou.

Článek

"Celou situaci kolem tohoto případu pochopitelně vnímáme, ale nemáme v ruce žádné podklady, na jejichž základě bychom mohli jednat. A prostě nemůžeme žít v nejistotě a pouze vyčkávat," vysvětlil místopředseda svazu Jaroslav Vacek, proč ligové shromáždění nevyčkalo na definitivní ortel Károlyiho tribunálu.

Ligové shromáždění se při úterním zasedání otázkou možného vyloučení Synotu, respektive 1. FC Slovácko coby nástupnického klubu, vůbec nezabývalo. "Dokud nepadlo jakékoli rozhodnutí disciplinární komise, je třeba vycházet z faktů. A podle těch patří Synot do ligy," uvedl na vysvětlenou Miroslav Pelta, zastupující pražskou Spartu.

I proto proběhlo losování ligového ročníku 2004/05 bez většího vzrušení. Navíc kluby se většinou na základě regionálních zájmů domluvily na přidělení čísel, a tak nedošlo ani k žádným sporům. Mistrovský Baník Ostrava tak má jistotu, že začne pouť za obhajobou doma s Teplicemi, nováček z Mladé Boleslavi bude při premiéře v nejvyšší soutěži hostit Jablonec a další postoupivší celek z druhé ligy Drnovice míří do Brna.

Pražská Sparta by měla přivítat Synot. Ale jeho osud je nejistý. "Prvořadým úkolem je postoupit z druhého předkola Ligy mistrů, nic dalšího neřešíme," odmítl Pelta komentovat spekulace ohledně nejasného vývoje celé kauzy moravského klubu.

"Budeme vzniklou situaci řešit na základě norem. A řády v tomto případě hovoří jasně. Bude-li Synot z ligy vyloučen, stane se prvním sestupujícím a jistotu účastí v příštím ročníku nejvyšší soutěže získá Žižkov," uvedl Vacek.

:. ANKETA
Myslíte si, že by setrvání Žižkova v lize bylo správným řešením? Hlasujte na konci článku.

Přesto je pravděpodobné, že by ředitel ligy Ivo Lubas svolal pro potvrzení tohoto postupu mimořádné ligové shromáždění. Přitom právě jeho členové na zasedání v květnu výsledky minulého ročníku schválili a tvrdili, že sestup dvojice Plzeň-Žižkov je definitivní. "Pochopitelně vnímáme, že šance existuje, ale do vyřešení případu, bych vše nerad komentoval, neboť v tomto případě je v hlavní roli jiný klub," uvedl Ivan Horník, ředitel Viktorie Žižkov.

Ligové shromáždění se dále usneslo, že k zápasu mohou v jednom týmu nastoupit maximálně tři hráči ze zemí, které nepatří do Evropské unie. Televizní zápasy na Nově budou nadále v sobotu, Prima bude přenosy vysílat v pondělí.

Program 1. kola Gambrinus ligy - 7. srpna 2004
Příbram - Opava, Liberec - Chmel Blšany, Zlín - Slavia Praha, Olomouc - České Budějovice, Ostrava - Teplice, Sparta - 1. FC Synot, Mladá Boleslav - Jablonec, Brno - Drnovice

Reklama