Hlavní obsah

Bohemians se nevzdávají naděje na první ligu

Českomoravský fotbalový svaz v úterý oznámil, že v případě vyloučení Synotu z ligy zůstane v nejvyšší soutěži Viktoria Žižkov. Představitelé Bohemians Praha, kteří si stále dělají naděje na postup z třetího místa druhé ligy, se však s tímto rozhodnutím nechtějí smířit. Předseda klubu Michal Vejsada je přesvědčen, že do ligy by měli jít "klokani".

Foto: ČTK/Libor Zavoral

Bohemians stále usilují o vstup do první ligy

Článek

"Ze zápisu z minulého ligového shromáždění vyplývá, že prvoligový ročník byl uzavřen s tím, že sestupují Plzeň a Žižkov a že na toto rozhodnutí nemá vliv výsledek disciplinárního řízení se Synotem," argumentuje Vejsada. Stejný názor vyslovil po květnovém ligovém grémiu místopředseda svazu Jaroslav Vacek, ale v úterý už prohlásil, že podle současného výkladu řádů Žižkov v lize zůstává.

Ještě se bude jednat

Ředitel sportovního úseku Ivo Lubas nicméně připustil, že ligové shromáždění bude o definitivním složení nového ročníku ještě jednat poté, co disciplinární komise v pátek rozhodne o osudu Synotu.

"FC Synot není sestupující, ale může být ze soutěže pouze vyřazen," míní Vejsada a trvá na tom, že po jeho vyřazení bude v první lize jedno volné místo. Šéf Bohemians vidí další naději i v tom, že podle kroměřížského státního zástupce Pavla Pukovce jsou v korupční aféře podezřelé i další kluby. "Losování ligového ročníku by mělo být neplatné a představitelé svazu by měli vyvinout veškeré úsilí, aby byly známy další kluby, které jsou vyšetřovány," dodal Vejsada.

:. ANKETA
Který z klubů podle Vás patří do první ligy? Hlasujte v anketě na konci článku.

Postup je jedinou záchranou klubu

Zatím však prý žádné konkrétní kroky nechystá a počká na páteční verdikt disciplinárky. "Postup do ligy je pro nás s největší pravděpodobností jediná cesta k záchraně klubu. Kdybychom zůstali ve druhé lize, tak to vidím dost černě," řekl Vejsada. V případě postupu do první ligy má prý rozjednány tři firmy, které chtějí do klubu výrazně vstoupit.

Klub splnil licenční podmínky pro druholigovou soutěž a Vejsada se neobává, že by klubu nebyla udělena licence pro nejvyšší soutěž. "Jediný podstatný rozdíl je ve stadionu a v tom žádný problém není. Máme podepsanou smlouvu na pronájem Strahova," dodal Vejsada.

Nejasnosti kolem přestupu Šenkeříka

Na krku však má ještě další problém. Klub FC Elseremo Brumov si stěžuje, že nedostal podíl z přestupu svého bývalého hráče Zdeňka Šenkeříka a už se obrátil na arbitrážní komisi svazu. Brněnská advokátní kancelář, která Brumov zastupuje, vyčíslila dluh na částku více než milión korun a její spolumajitel Luboš Chaloupka řekl ČTK, že dokonce uvažuje o podání návrhu na konkurz. To by mohlo být důvodem pro odebrání klubové licence.

Vejsada řekl ČTK, že smlouva o Šenkeříkově přestupu je ještě záležitostí bývalého vedení a že je kolem ní spousta nejasností. "Pan Švarc (bývalý majitel) mi řekl, že této společnosti domluvil zakázku na Sazka Areně, čímž by se to mělo vykompenzovat," uvedl předseda Bohemians. Elseremo prý naopak dluží klubu dva milióny korun za reklamu na stadionu. "Do konce týdne bychom to měli vyřešit," slíbil Vejsada.

Reklama