Hlavní obsah

V hledáčku policie je kvůli korupci už jedenáct klubů

Jedenáct klubů první a druhé fotbalové ligy uvízlo v síti vyšetřovatelů korupční aféry, která propukla na začátku května. Po dvou měsících převzalo od kroměřížského státního zastupitelství spisy s důkazy o úplatkářství, které budou nyní prověřovány, dalších deset žalobců.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jaroslav Hastík (vlevo) a Josef Dvořáček po jednání Disciplinární komise ČMFS.

Článek

Vyšetřování všech podezření z úplatkářství v ligovém fotbale původně dozoroval a vyšetřovací spsiy schraňoval kroměřížský žalobce Pavel Pukovec. Ten tento týden rozhodl, že si ponechá pouze kauzu korupce fotbalového klubu 1. FC Synot a ostatní předá jiným. [celá zpráva]

Pod dozor žalobců a detektivů protikorupční služby se tak podle informací Práva dostaly prvoligové kluby Viktorie Žižkov, FK Jablonec, FK Teplice, Sparta Praha, Slovan Liberec, Sigma Olomouc a SFC Opava. Z druholigových to mají být SC Xaverov, FK SIAD Most a FC Vítkovice.

Pracovníci místně příslušných okresních a obvodních státních zastupitelství Právu potvrdili, že na konci týdne vyšetřovací spisy obdrželi, nebo že vědí, že je mají dostat. "Spis došel teprve ve čtvrtek. Až příští týden případ přidělíme některým z našich žalobců," odpověděl v pátek na dotaz Práva mostecký okresní státní zástupce Jiří Křivanec.

V Teplicích už zahájeno trestní řízení

Teplický okresní státní zástupce Miroslav Kyselák v pátek potvrdil, že již zahájil trestní řízení pro podezření z korupce proti FK Teplice. ČTK sdělil, že oznámení protikorupčního útvaru neobsahuje žádná konkrétní jména ani bližší podrobnosti.

Sportovní ředitel FK Teplice Jiří Nevrlý ke vznikající "kauze" Právu řekl: "Před pár dny jsem se vrátil z mistrovství Evropy v Portugalsku a o tom, že by proti teplickému klubu mělo být zahájeno jakési řízení, vůbec nic nevím. Nemám ani ponětí, čeho by se to mohlo týkat. Četli jsme pouze to, co vyšlo v pátek prostřednictvím ČTK. Nikdo dosud nepřišel na klub s úřední obálkou, nebo sdělením, o co se jedná. Nemohu se k ničemu vyjadřovat a nebudu nic potvrzovat ani vyvracet."

"Sportovní činnost mužstva běží normálně dál. Kluci se připravují na sobotní duel Poháru Intertoto se Šinnikem Jaroslavl, v úterý startujeme na turnaji v Čelákovicích a příští sobotu hrajeme pohárovou odvetu v ruské Jaroslavli," dodal Nevrlý.

Mimo podezření jen Brno

Jakékoli bližší informace odmítli podat policisté protikorupční služby. Zástupce ředitele Útvaru odhalování korupce Milan Šiška pouze potvrdil informace Práva, podle nichž dozorem nad vyšetřováním korupce ve fotbale jsou kromě Pukovce pověřena státní zastupitelství v Ostravě-Porubě, Mostě, Jablonci, Praze 3, Teplicích, Olomouci, Praze 9, Liberci, Opavě a Praze 7.

"Zatím jsme odložili jediný případ. Bylo to prověřování podezření z korupce při letošním zápase Viktorie Plzeň s Baníkem Ostrava. Podezření nebylo důkazně podloženo. Nezbylo, než věc odložit," odpověděl v pátek na dotazy Práva Šiška. Uvedl, že pokud se v plzeňském případě objeví nové skutečnosti, pak protikorupční služba vyšetřování obnoví. "Tak se zatím nestalo," dodal.

Mimo jakákoli korupční podezření má být z prvoligových klubů jen 1. FC Brno. Údajně proto, že tento klub má vlivné ochránce v prvním místopředsedovi ČMFS Pavlu Mokrém, který ještě jako policista protikorupční služby vyšetřoval bývalého fotbalového bosse Jana Gottwalda, v jeho bratrovi Lubošovi Mokrém, šéfovi brněnské expozitury Inspekce ministra vnitra, některých brněnských krajských soudcích a státních zástupcích.

"O těchto osobních vazbách nemám žádné informace. Vylučuji, že by to mělo vliv na rozhodování doktora Pukovce a na vyšetřování. To zcela vylučuji," řekl Právu mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Rujbr.

Tresty zatím vynesla jen disciplinárka

Korupční fotbalová aféra začala 30. dubna zatčením sportovního ředitele Synotu Jaroslava Hastíka a rozhodčího Stanislava Hrušky. Později byli obviněni i další rozhodčí Václav Zejda, Bohuslav Krátký, Josef Dvořáček a Jaromír Hlaváč. Počet obviněných se postupně rozrostl na devět.

Soudní řízení s žádným s podezřelých dosud nebylo zahájeno a tresty vynášela jen disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu. Ta v pátek potrestala 1. FC Synot pokutou a odebráním 12 bodů před příštím ročníkem ligy, trest si vyslechli i bývalí sportovní ředitelé klubu Jan Hastík a Igor Štefanko a jeden z majitelů Synotu Ivo Valenta. [celá zpráva]

Reklama