Hlavní obsah

Vyšetřování korupce ve fotbale se rozjíždí na plné obrátky

PRAHA

Po dvouměsíční prodlevě a skončení naší účasti na evropském fotbalovém šampionátu vstoupilo tento týden do vyšetřování korupce v ligové kopané dalších deset žalobců, kteří budou dozorovat a řídit vyšetřování klubu v místech své působnosti. Nikdo z nich však neví, kolik dalších fotbalových funkcionářů a rozhodčích bude obviněno.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

"Dostali jsme minulý týden pouze záznam o zahájení úkonů trestního řízení v trestní věci podplácení a přijímání úplatků. Měli se ho dopustit funkcionáři druholigového klubu 1. HFK Olomouc a fotbalový rozhodčí. Dozor nad vyšetřováním jsem již přidělil kolegovi Radku Bartošovi," odpověděl ve středu na dotaz Práva olomoucký okresní žalobce Michael Šoka.

Podle žalobce jabloneckého okresního státního zástupce Karla Hádka je policejní záznam velice stručný. "Má dvanáct řádků. Týká se podezření z úplatkářství FK Jablonec," řekl Hádek.

Uvedl, že případ přidělil svému nadřízenému okresnímu státnímu zástupci Janu Schwarzovi. "Ujme se věci po návratu z dovolené," dodal.

První výsledky za dva měsíce

Policejní komisaři nyní mají dva měsíce na to, aby prověřili všechna podezření, na která byli upozorněni a důkazy vyplývající ze soudem povolených odposlechů telefonů, mobilů a prostor sledování, fotografování a videonahrávek schůzek korupčníků.

Jejich hodnota může být různá. Nejvíce si naběhli ti funkcionáři a rozhodčí, kteří v mobilech o penězích hovořili otevřeně, nebo v náznacích.

Skalní fanoušci jsou přesvědčeni, že jejich klub z vyšetřování vyvázne. Tuto víru sdílejí hlavně fandové pražské Sparty. "Sparta je silná a věčná. Nikdo na ni neměl, nemá a nebude mít. Tak to bylo za Habsburků, Masaryka a všech dalších prezidentů. Všechny si nepamatuji," řekl Právu padesátiletý pražský úředník.

"Jsme Sparťani už šestou generaci. To se dědí z otce na syna," řekl s neskrývanou pýchou.

Podezření, že český fotbal je korupcí naskrz prolezlý i v žákovských a dorosteneckých soutěžích, policie nevyšetřuje. "Nemáme tyto poznatky. Možná i proto, že se zde velké peníze netočí. Osobně si myslím, že většina klubů a rozhodčích soutěží na všech úrovních je poctivá," poznamenal detektiv protikorupční služby.

V podezření 10 klubů

Korupční fotbalová aféra začala 30. dubna zatčením a obviněním sportovního ředitele Synotu Jaroslava Hastíka a rozhodčího Stanislava Hrušky. V aféře Synotu byli dále obviněni rozhodčí Václav Zejda, Bohuslav Krátký, Josef Dvořáček a Jaromír Hlaváč a spolumajitel Synotu Ivo Valenta.

V současnosti se do mlýnu trestního řízení dostaly prvoligové kluby Viktorie Žižkov, FK Jablonec, FK Teplice, Sparta Praha, Slovan Liberec, SFC Opava a druholigové 1. HFK Olomouc, SC Xaverov, FK SIAD Most a FC Vítkovice.

Podle ředitele Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jiřího Pálky je zbytečné spekulovat o počtech dalších obvinění. "Stav je jednoduchý. Státní zástupci podle zákona dostali na vědomí, že jsme zahájili trestní řízení. Tím začali naše šetření dozorovat," řekl Pálka.

Reklama