Hlavní obsah

Odvolací komise zrušila sudím tresty za korupci

PRAHA

Odvolací a revizní komise Českomoravského fotbalového svazu na svém úterním zasedání zrušila tresty pro rozhodčí Josefa Dvořáčka a Eduarda Cichého, které vyfasovali za účast v korupční aféře. Dvořáček na začátku července dostal od disciplinární komise roční distanc a pokutu 50 tisíc korun, Slovák Cichý měl být bez píšťalky dva roky.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Josef Dvořáček po jednání Disciplinární komise ČMFS.

Článek

Dvořáčkův trest se vztahoval i na zahraničí, neboť dosud figuruje na listině rozhodčích FIFA a jeho omilostnění je tak i mezinárodní ostudou pro český fotbal.

Viděli případy jinak

"Dospěli jsme jednomyslně k závěru, že nejsou důkazy o tom, že by rozhodčí Dvořáček a Cichý nějakým způsobem porušili fotbalové normy," řekl ČTK předseda komise Jiří Volný. Úterní rozhodnutí je konečné a nelze proti němu uplatnit žádný opravný prostředek.

"Netvrdím, že disciplinární komise odvedla špatnou práci. Ale my jsme prostě posoudili případ jinak. To se stává i v rozhodnutí soudů různých instancí. Pokud by se ale objevily nové důkazy, můžeme případ znovu otevřít," řekl Volný. Připustil také, že odvolací komise měla k dispozici stejné důkazní materiály jako disciplinárka.

Případy dalších sudích neřešili

V úterý odvolací a revizní komise neprojednávala odvolání rozhodčích Hrušky, Krátkého a Zejdy, protože ti se z jednání omluvili, ale ani Hlaváče, jenž ještě nezaplatil pokutu. Jako neodůvodněné bylo zamítnuto odvolání FK Viktoria Žižkov proti rozhodnutí Ligového shromáždění, které schválilo výsledky ligového ročníku 2003/2004 a Žižkov tak poslalo do 2. ligy. Klub 1. FC Synot ani jeho nástupce 1. FC Slovácko se proti trestu neodvolal.

Lhůta již vypršela, takže je jeho pokuta ve výši 500 tisíc korun a odečet dvanácti bodů po skončení soutěžního ročníku 2004/2005 již definitivní. Kluboví funkcionáři I. Valenta, Hastík a Štefanko ještě mohou podat odvolání proti svým dvouletým zákazům činnosti.

Károlyi: Nekompetentní rozhodnutí odvolačky

Předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi uvedl pro Právo, že rozhodnutí odvolací komise považuje za nekompetentní a odporující disciplinárnímu řádu. Odvolačka podle něj neposoudila všechny podklady, které měla k dispozici od disciplinární komise dostatečně odpovědně.

"Pro mne je zarážející, že Odvolací a revizní komise ČMFS na jednom dopoledním zasedání mohla takto posoudit kauzu, kterou se disciplinární komise ve spolupráci s orgány činnými v trestním řízení zabývala dva měsíce a velmi intenzivně na nich pracovala, stejně jako na dalších případech," řekl Právu Károlyi.

"Důkazy v podobě odposlechů jsou jednoznačné, k tomuto závěru dospěla policie i státní zástupce," dodal šéf disciplinárky. Oba případy nejsou z hlediska orgánů činných v trestním řízení uzavřeny, ale to není pro jednání disciplinárky směrodatné.

Nechtějí očistu...

Maximální tresty, které může udělit disciplinární komise - 24 měsíců zákaz činnosti a 50 000 korun pokuty - nejsou nijak vysoké a jejich zrušení v případě úplatků, všude v civilizovaném světě posuzovaných jako jedno z nejhorších společenských provinění, je skandální. Fotbal se zřejmě očistit nechce nebo alespoň někteří jeho činovníci na tom nemají zájem.

Možná jen shodou náhod je skutečnost, že Dvořáček je z Moravy, stejně jako předseda odvolací a revizní komise Volný. Ten už před časem snížil na polovinu (z dvou let na jeden rok) zákaz výkonu funkce hlavnímu opavskému pořadateli, který prokazatelně nakopl ostravského fanouška po utkání obou týmů v posledním jarním kole nejvyšší soutěže.

Libický kapitán může hrát

Jediným pozitivním počinem úterního jednání Odvolací a revizní komise ČMFS bylo zrušení trestu kapitánovi fotbalistů z Libice Radku Váňovi, kterému nymburská okresní disciplinárka dala trest zákazu činnosti na deset měsíců. Váňa pomohl ve spolupráci s Českou televizí odhalit korupci v nižších soutěžích na Nymbursku. V reportáži pro ČT byly skrytou kamerou natočeni rozhodčí, kteří přijali finanční úplatek.

"Jeho motivem nebylo získat výhodu pro svůj tým, ale poukázat na korupci ve fotbale. Zohlednili jsme morální aspekt případu," řekl ČTK Volný. Komise zároveň zrušila trest pro klub v podobě odpočtu šesti bodů a pokuty 3000 korun. Libice hraje třetí třídu.

Reklama