Hlavní obsah

Heinz už má averzi na telefon

OSTRAVA

Jak sám říká, nepatří mezi sportovce, kteří s mobilním telefonem u ucha nebo psaním textových zpráv zabíjejí spoustu času. Často jej vůbec nemá u sebe. Teď jej ale nesmí vypnout, protože se na druhém konci může každou chvíli ozvat manažer s nabídkou z ciziny. "Už mám ale na mobil averzi, bolela mě z něj i hlava," říká fotbalista Marek Heinz.

Článek

Kdyby se na nedávném evropském šampionátu v Portugalsku uděloval titul nejlepšímu náhradníkovi, rozhodně by byl kanonýr ostravského Baníku jedním z hlavních aspirantů na získání ceny.

Už během pobytu v dějišti EURO se spekulovalo, z jakých nabídek si bude po návratu domů vybírat, ale místo toho se v pondělí zapojil v Baníku do přípravy. "Já to moc neřeším. Když se nikdo neozve, pak budu hrát v Baníku, a hotovo," vykládá.

Do Ruska rozhodně odejít nehodlá

Nakonec ale připustí, že když si v Portugalsku pročítal české noviny, články o údajných potenciálních zájemcích o jeho služby nepřeskakoval. "Ale nejsem ten typ, že bych si maloval vzdušné zámky. Nikdy jsem se netajil, že bych si zahraniční angažmá chtěl ještě vyzkoušet, protože to je zajímavé po stránce mého výkonnostního růstu a pochopitelně i ekonomické. Na druhou stranu tohle ovlivnit nemohu," prohlašuje s pokrčením ramen.

V jeho hlase není znát ani stín znechucení nebo smutku. Heinz prostě bere život úplně realisticky a tuší, že při stanovené ceně k 80 miliónům korun budou kluby zvažovat, zda jej angažovat. Vybral si jej Spartak Moskva, ale to útočník rázně odmítl. "Ani jsem se tím moc nezabýval, neměl jsem chuť se tam jet podívat. Prostě do Ruska nechci, fotbal není jen o penězích. To by musela být už super výhodná nabídka, abych šel do Ruska," tvrdí.

A tak, prakticky bez pořádné dovolené, naskočil do přípravy v Baníku. "Fyzicky jsem zase tak moc unavený nebyl, to spíše psychicky. Pořád jsem zvedal telefony, měl jsem i sám docela dost vyřizování. Po návratu z Portugalska jsem proto odjel hned domů, na oslavy nebyl čas a ani nálada. Na pivo jsem si zašel až doma s kamarády, ale žádné bouřlivé slavení se fakt nekonalo," poznamená blonďatý autor dvou gólů na ME.

Ryby zahnaly stres

Přestože měl času málo, milované ryby si ujít nenechal. "S kamarády jsme vyrazili na soukromý rybník v Holici, kam chodívám vždycky, protože nevlastním rybářský lístek. Já mám jen pytláckou povolenku na všechny revíry," směje se. A byl úspěšný. "Vytáhl jsem čtyři kapry, dva kolem osmdesáti centimetrů. Prostě paráda. Jenže vždycky, když jsem všechno kolem pouštěl z hlavy, zazvonil telefon a bylo po idyle," zlobí se naoko.

O budoucnosti jasno nemá. "Do konce přestupního termínu je dost času, může se stát ledacos. Nechci procentuálně odhadovat, na kolik je reálné mé setrvání v Baníku, vše se může každým dnem změnit," uznává.

Fanoušci Baníku věří, že zůstane, přesto na ulici to Heinzovi nikdo neřekl. "Ještě jsem ve městě nebyl," vysvětluje. Ani se nebojí dohánění tréninkového manka. "Stihl jsem to i loni," mávne rukou ve vzpomínce na 19 tref v lize.

Reklama

Související témata: