Hlavní obsah

Milost pro sudí? Netrestáme za každou cenu, řekl šéf komise

Jiří Volný, šéf svazové revizní a odvolací komise, která v úterý omilostnila sudí Dvořáčka a Cichého namočené do aféry, nepovažuje podle svého středečního vyjádření za nic mimořádného, když jeho tým posoudil důkazy jinak než disciplinární komise Alexandra Károlyiho.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jedním z omilostněných sudích byl Josef Dvořáček.

Článek

"Obě komise jsou zcela nezávislými orgány, tudíž s nárokem na vlastní pohled a rozhodnutí," řekl Volný. "Dokonce na námi posuzovanou problematiku přijímání a poskytování úplatku jsou mnohdy diametrálně odlišné názory státních zástupců a soudců v jednotlivých okresech či krajích," dodal Volný.

:. Přečtěte si
ODVOLACÍ KOMISESudí omilostněni

Ohradil se proti tomu, že by při rozhodování hrál roli fakt, že pochází podobně jako Dvořáček z Moravy. Upozornil též, že verdikty komise jsou kolektivní. Zasedají v ní podle jeho slov erudovaní odborníci v oboru trestního práva a usilují o očistu fotbalu.

"Očista ale neznamená potrestaní obviněných za každou cenu, bez dostatečných, průkazných důkazů, které, ať se to médiím i veřejností líbí nebo ne, podle našeho názoru chybí," odmítal tvrzení, že by rozhodnutí jeho komise bylo nekvalifikované a absurdní. "Při tomto hodnocení bych vyčkal rozhodnutí nezávislého soudu, pokud k jednání tohoto vůbec dojde," sdělil dále.

Reklama