Hlavní obsah

Úplatkářská aféra vážně ohrožuje pět klubů

PRAHA

Úplatkářská kauza v českém fotbale ještě zdaleka není u konce. Policie předala příslušným státním zástupcům ještě kauzy několika prvoligových a druholigových klubů. Jejich případ lze rozdělit na vážné, u nichž existují údajně nezvratné důkazy, a méně vážné, u nichž lze hovořit o důkazní nouzi, takže jejich představitelům bude těžké prokázat vinu.

Foto: koláž Sport.cz

fotbalová korupce

Článek

Nezvratné důkazy jsou údajně proti SFC Opava, Viktorii Žižkov a Slovanu Liberec. Z druholigových pak proti HFK Olomouc a Xaverovu, přičemž oba tyto kluby druhou nejvyšší profesionální soutěž opustily. V těchto případech lze očekávat i vynesení disciplinárních trestů. Otázkou je však kdy. Předseda komise Károlyi nechce v žádném případě případy předjímat a se zahájením disciplinárního řízení vyčká, až bude mít k dispozici dostatek podkladů.

Fungují mocní ochránci?

Naopak v případě pražské Sparty, Jablonce, Teplic a druholigového Mostu nejsou důkazy tak pádné a prokazatelné. O prvoligovém nováčkovi z Mladé Boleslavi se v souvislosti s úplatky přestalo hovořit v poslední době úplně. Z nejvyšší soutěže zůstávají ostatní kluby čisté, i když se ve fotbalových kruzích spekuluje o tom, že by podezřelých mělo být víc, ale někteří prý mají mocné ochránce.

Zatímco v případě Viktorie Žižkov může jít až o dvacet podezřelých osob, u ostatních klubů o jednu až tři. Údajně by už ale neměla přibýt nová jména rozhodčích. Stále se však jedná především o dohady a spekulace, které vycházejí z informací různé výpovědní hodnoty. Ani některými médii zveřejněné výňatky z odposlechů nejsou prý zcela pravdivé. Především by ale v této fázi vyšetřování měly všechny strany ctít presumpci neviny a zákon.

Reklama