Hlavní obsah

Nevím, co se dalo dělat víc, říká bývalý šéf rozhodčích

Václav ProcházkaPrávo

Končím. Vinu ale dál necítím takřka žádnou. V tomto smyslu mluví Milan Brabec, šéf komise sudích, jejíž konec v úterý stvrdil výkonný výbor fotbalového svazu. Sudí v nejvyšších domácích soutěžích podle něj dokonce zažívali nejlepší údobí za dlouhá léta. "Shodlo se na tom i ligové shromáždění, je to paradox," podotkl.

Článek

Neví, co měl udělat jinak, aby předešel korupčnímu skandálu arbitrů, kteří patřili k těm vyvoleným, jimž je dopřáno, aby řídili první ligu. "Když jsem mluvil s policisty, říkali, že jsme si měli najmout detektivní agenturu, ale to už by pak naše komise nebyla nástrojem řízení," přemítal Brabec. Všemožně se hájí, že se víc udělat nedalo.

"Komise apelovala na čistotu činnosti rozhodčích, i bez policejních odposlechů jsme jednali, někteří sudí skončili při náznaku ztráty důvěry. Příliš jsme to ale nemedializovali, možná to byla chyba," připomněl podzimní kroky komise.

"Ale jinak nevím, co víc se dalo podniknout, než přísně hodnotit výkony sudích. Odpovědnost můžu mít jen za to, co mohu přímo ovlivnit, tohle nebylo možné uhlídat," nenalezl Brabec poskvrnu na své činnosti. "Jiná by byla situace, kdyby v tom figurovali nějak i členové komise, a to se nestalo na rozdíl od některých zahraničních případů - v Portugalsku či v Jihoafrické republice."

Ač se mu kritika nevyhýbá, nevylučuje, že dál bude s novou komisí spolupracovat z pozice místopředsedy svazu. "Po odborné stránce," nabídl pomoc Jaroslavu Melicharovi, kterého měl už ve své komisi. "Poznal jsem ho jako mimořádně pracovitého člověka, nebyl rozhodčím, ve fotbale je vnímán pozitivně," vysekl Brabec poklonu svému nástupci.

Reklama