Hlavní obsah

Posílená Sparta chce double a Ligu mistrů

PRAHA

Jako první klub v samostatné české historii chce získat vysněný double, tedy vyhrát ligu i Pohár ČMFS, a postoupit do hlavní soutěže Ligy mistrů. To jsou cíle fotbalové Sparty Praha šest dnů před vstupem do podzimní části nové sezóny. Sparta do nového ročníku vkročí s novými majiteli, ale její cíle jsou stejně ambiciózní jako v letech minulých.

Článek

"Nákupem nových hráčů jsme snad jasně ukázali, jak moc je pro nás důležitý sportovní úspěch," uvedl Daniel Křetínský, zastupující společnost J&T. "Chceme být prvním týmem, který získá double v historii samostatné české ligy. A pochopitelně je prioritou postup do hlavní soutěže Ligy mistrů. Naše cíle jsou maximalistické, ale mají reálný základ," uvedl prezident klubu Vlastimil Košťál.

Sedm nových tváří

Klub získal na přestup Pacandu z Brna a Herzána z Jablonce, odkud se z hostování vrátil Hochmeister. Na hostování přišli Čech z Interu Bratislava, Koubský ze Zlína a Meduna z 1. FC Synot. Velké naděje pak všichni vkládají do Šimáka, který přišel jako volný hráč po nezdaru v Leverkusenu.

.:ANKETA:
Je kádr Sparty kvalitnější než v loňské sezóně? Hlasujte na konci článku

Kabinu Sparty opustili Hübschman (Doněck), V. Gluščevič (FC Budva), Štajner (Hannover) a Igor Gluščevič. "Bezpochyby je to kvalitní fotbalista, ale jeho zapracování do Sparty se nezdařilo. Jednáme o řešení vzniklé situace, naší snahou je, aby si našel angažmá, kde dostane prostor," řekl Křetínský.

Johanu asi nahradí olomoucký Kučera

Sparta v přípravě sehrála osm utkání a prohrála jen s rakouským GAK Graz. "Vše proběhlo podle plánu. Těší mě zrealizované příchody. Všichni noví hráči mají vysokou kvalitu a věřím, že v průběhu podzimu dokážou, že jsou skutečnými posilami. Jejich angažováním se nám podařilo vytvořit patřičný tlak a konkurenční prostředí," těší trenéra Františka Straku.

Ten lituje zranění Johany, který je s poškozeným předním křížovým vazem v koleni na několik měsíců mimo hru. Pravděpodobný je tak nákup náhrady, zřejmě Kučery z Olomouce.

Klíčovým úspěchem však je setrvání Poborského, který ač měl mnoho nabídek ze zahraničí, zůstal. Velkým přínosem by měl být i Šimák. "Je naprosto výjimečný. Může hrát zleva, zprava, umí rozhodovat zápasy. Až dožene fyzičku, bude fantastický," slibuje Straka.

Kypřany nestudoval

Už ve středu čeká jeho svěřence jeden z prvních vrcholů podzimu. V 2. předkole Ligy mistrů nastoupí proti týmu APOEL Nikósia. "Před rokem jsem se s tímto týmem potkal jako trenér Teplic. Vyhráli kyperskou ligu, umí hrát fotbal, jsou skvěle technicky vybaveni a mají výborného robustního útočníka typu Kollera," zavzpomínal šestačtyřicetiletý kouč.

Na podrobné studium soupeře však zatím nedošlo. "Hlubší analýzu provedeme až v neděli. V pátek totiž letí sledovat jejich další utkání asistent Jirkal," konstatoval Straka, jehož tým čeká generálka v pátek, kdy Sparta na Letné hostí v přípravném utkání Letohrad.

Reklama

Související témata: