Hlavní obsah

Matušovič si popularitu vysnil

SEEFELD (Rakousko)

Z běžného ligového fotbalisty se během půl roku stala zářící hvězda. Stačilo dát osm branek v jarní části nejvyšší soutěže a pomoci tím Baníku Ostrava k zisku titulu. Rázem je Miroslav Matušovič jedním z nejobletovanějších hráčů, kteří působí v české lize. Třiadvacetiletý útočník se ale se zájmem okolí umí vyrovnat.

Článek

"Vždyť jsem snil o tom, že budu populární, tak se na fanoušky nemohu zlobit, když mě zastavují na cestě. Žádosti o společnou fotku či podpis, pokud to není nevyhnutelné, neodmítnu," vykládá hráč, který nechtěl zůstat pouze skvěle vypadajícím fotbalistou, ale především toužil zaujmout fanoušky dobrými výkony: "To se mi snad už podařilo, i když nezastírám, že nějaká image prostě k hráči patří."

Sebevědomí dodaly penalty

Přitom před startem ligového jara byl hráčem, nad jehož budoucností visel velký otazník. Při soustředění na Kypru trenér Baníku Komňacký vyjádřil přání získat vysokého Libora Doška, jenž ale dal přednost Liberci. "To nebyla příjemná doba. Pořád jsem četl v tisku spekulace, zda Došek přijde. Bylo mi jasné, že pak nebudu hrát. Když to nevyšlo, trenér v útoku zkoušel Lukáše Mageru, ale možná jsem ho pak fotbalově přesvědčil," dodává.

Za důvěru se Komňackému odvděčil. Proslul zejména proměněním dvou penalt v závěrech utkání ve Zlíně a proti Teplicím, čímž Baník vyválčil remízu a důležitou výhru. "Byly to hrozné nervy, hlavně ve Zlíně. S Teplicemi jsem nevnímal nic kolem, věděl jsem, že musím dát gól," vzpomíná. Dodalo mu to ohromné sebevědomí.

Srovnání s Beckhamem se směje

Možná by v takových chvílích mohl radit i slavnému Davidu Beckhamovi, který v hodně důležité chvíli dvakrát selhal na mistrovství Evropy. Možná jsou si oba v něčem podobní, také Ostravu v poslední době zaplavila "matušovičomanie". Útočník to ale odmítá. "Co se děje kolem Beckhama, se nedá ani popsat. To je úplně jiný formát," směje se.

Jenže Matušovič teď také pozná, co je to tlak. Baník bude letos řada odborníků řadit k favoritům na zisk titulu. "Chceme dokázat, že to nebyla náhoda. Moc rádi bychom se ukázali hlavně v pohárech, které se v Ostravě hrozně dlouho nehrály," nabuzuje věrné fanoušky, které uklidnil podpisem nové tříleté smlouvy: "Každý hráč chce jít do ciziny a zabezpečit se, ale já mám pocit, že ještě Baníku musím něco vrátit. Třeba v pohárech."

Když vypadnout, tak třeba s Realem

Po triumfu v lize noví mistři tvrdili, že jim ještě nedochází, co dokázali. Matušovič to však už ví. "Uvědomil jsem si to během soustředění reprezentace v Seefledu," říká na místě, kam se nyní vrátil s Baníkem. "Dostal jsem se do nároďáku, podepsal lepší smlouvu, byl o mě zájem v cizině. To všechno díky titulu, na kterém se podepsalo celé mužstvo. I díky klukům jsem zažil hektický půlrok," usmívá se střízlík, kterému shon kolem něj nevadí.

Věří, že nabídka Panathinaikosu Atény nebyla poslední, kterou ze zahraničí dostal. Moc rád by navázal i na starty v národním celku, ze kterého vypadl před odletem na EURO. "Borci jako Pavel Nedvěd nebo Marek Jankulovski mě vzali mezi sebe a já si to užíval. Snad to nebylo naposled," doufá. Přesvědčit trenéra Brücknera bude moci i v zápasech předkola Ligy mistrů. "O soupeřích nepřemýšlím, postup do hlavní soutěže by byl velký úspěch. Pokud bychom ale měli vypadnout, pak třeba s Realem," uzavírá Matušovič.

Reklama

Související témata: