Hlavní obsah

Nový šéf sudích čeká i pomoc předchůdce

PRAHA

Jen náznaky představ o tom, co podnikne v nové funkci, odkryl nový šéf komise rozhodčích pro nejvyšší domácí fotbalové soutěže Jaroslav Melichar. Netají, že čeká výraznou pomoc od zatím utajovaných kolegů - šesti bývalých rozhodčích, a také od svého předchůdce Milana Brabce. Ten po vykvašení korupčního skandálu sám oficiálně vyklidil pole.

Článek

Opatrně Melichar volil slova při včerejší tiskové konferenci v pražském sídle svazu, nic nenasvědčovalo, že by se chystal radikální řez. I další jedince z bývalé komise podle všeho vyzývá znovu k přijetí funkcí. "Jsem na startu a potřebuju v tuhle chvíli pomoc odborníků," řekl. Členy komise a pak i listinu arbitrů, kteří od srpna budou řídit I. a II. ligu, má schvalovat v pondělí výkonný výbor svazu.

Podle zákulisních informací, které včera přinesla i ČT, je v nové komisi blízký Brabcův spolupracovník Ulrich, za Čechy dále expert na pravidla Hora a Hartman, za Moravu Pánek, Čanaklis a Kolev. Jak se nová komise rodila? Nechal si Melichar od někoho radit? "Je to můj návrh," reagoval.

Rozhodčím důvěřuje, nic jiného mu nezbývá

Budou ale všichni jeho kolegové při obecně nevalné pověsti rozhodčích akceptovatelní? "Já jim důvěřuju," pravil. Uvítal by podle svých slov ale i adepty z jiných kruhů. "Těžko se hledají ochotní jedinci mezi bývalými hráči. Ti, s kterými jsem býval na trávníku, se dali na trénování, pracují v klubech," podotkl.

Neodmítl Brabcovu nabídku ke spolupráci, ale nemyslí, že by tím jeho nová komise byla už předem diskreditována. "Je jedním z místopředsedů svazu, musím od něj převzít agendu, nejde mezi nás postavit zeď. Nespolupracovat s ním teď nelze, budeme muset," usoudil Melichar

V minulé komisi měl dobré pocity

Připomněl, že se kdysi bránil, aby se stal členem předešlé komise. "Bavilo mě dělat delegáta, hodnotit rozhodčí, ale tohle jsem nechtěl. Nakonec jsem to přijal. Dlouho jsem přemýšlel, jestli to bylo správné. Postupem času jsem poznal, že jsem platným členem. Mohl jsem se k čemukoli vyjádřit, měl jsem z toho dobré pocity," líčil.

Odmítl ale, že by jeho vztah s Brabcem byl kamarádský. "Kolegiální," upřesnil a popíral, že by měl být vykonavatelem rad a přání někoho jiného. "Dostal jsem funkci, žádám proto i pravomoce, budu mít zodpovědnost, spolurozhodovat budu s kolegy," řekl.

Podle generálního sekretáře svazu Petra Fouska není příchod Melichara jen formálním krokem. "Určitě to není jen změna pro změnu," uvedl. Vyhýbavá slova volil po dotazu, zda je pro svaz vhodné, aby se Brabec jakýmkoli způsobem dál staral o záležitosti rozhodčích. "Nemohu ze své pozice hodnotit místopředsedu svazu," řekl jen a naznačil, že výkonný výbor se tím v pondělí může zabývat.

Korupci si vyřešil

Bude komise činit transparentní kroky? Nebude tak jako za Brabce tajit kdeco?"Známky pro rozhodčí budeme zveřejňovat," sdělil Melichar, u dotazů na prohřešky sudích a případné tresty už se však notně ošíval. "Musím se poradit s kolegy," pokračoval a nesdělil ani názor, za kterým sám stojí. "Je to složité, ani žádný v tuhle chvíli nemám. Nechci, aby nová komise byla jen Melichar. Vyrůstal jsem vždycky v kolektivu a ten budu respektovat i tentokrát."

Sám sudím nikdy nebyl. Hrál nejvyšší soutěž za Teplice, skoro patnáct let je ve funkci delegáta. Setkal se někdy sám za dlouhá léta ve fotbale s korupcí? "Hned na začátku jsem si tenhle problém vyřešil," odpověděl nejednoznačně. Melichar potvrdil, že z rozhodčích nevyužil ty, kteří se zapletli do aféry. Zatím tajnou listinu doplnil z nižších soutěží. Ale co když rozjeté vyšetřování odhalí další adepty na trest? "Mimořádně zasedneme a vyřešíme to," dodal.

Reklama

  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články