Hlavní obsah

Fotbalová liga zase nebude mít jednotné termíny zápasů

PRAHA

Velkou volnost měly fotbalové kluby při volbě hracího termínu pro následující ročník první i druhé ligy ligy. Snaha udržet jednotný termín je pryč. Vlastně už na jaře vymizela, když nenalezla příznivou odezvu. Kola byla už zase časově roztažená. A bude tomu tak i v nové sezóně.

Článek

"Vycházíme ze zkušenosti druhého půlroku minulého ligového ročníku, kdy klubům dva hlavní hrací dny vyhovovaly. Doufáme, že to tedy bude fungovat i teď," říká místopředseda ČMFS a šéf Ligového shromáždění Jaroslav Vacek.

:. ANKETA
Přivítali byste, kdyby ligové zápasy začínaly ve stejném termínu? Hlasujte na konci článku.

Nováčci narazili

Kola budou opět začínat televizním utkáním, které zůstane na Nově v sobotu ve 14:25. Zachován je i čas pondělní dohrávky přenášené Primou (16:40). Mezi tím mají týmy k dispozici dva sobotní termíny (17 a 20 h) a jeden nedělní (17).

Odmítnuty byly jakékoli náznaky hrát dopoledne. Nepochodil nováček z Drnovic. Nedělní večerní termín je zapovězen kvůli tomu, aby televizní stanice stihly obrazový materiál dostat do zpravodajství. A tak narazil i druhý nováček, z Mladé Boleslavi. Bude hrát už v 17 hodin.

"Když jsme udělali jednotné termíny, jako tomu je v některých zemích, tak všichni řvali a protestovali. Tak jsme přistoupili na změnu. A zase se to některým nelíbí. Jenže kdo nic nedělá, nic nezkazí. My chceme věřit tomu, že se to pozitivně projeví na návštěvnosti," přemítá Vacek

Osm klubů v sobotu večer

Osm klubů první ligy si zvolilo sobotní večer (20): Liberec, Olomouc, Ostrava, Slovácko, Opava, Brno, Slavia a Zlín. Sedm vybralo nedělní 17. hodinu: Příbram, Mladá Boleslav, Jablonec, Drnovice, Teplice, České Budějovice a Blšany. V sobotu v 17 hraje Sparta.

"Předpokládáme, že kluby vycházejí z vlastního zjištění, co je pro ně vhodné k nárůstu počtu diváků," připomíná Vacek s tím, že i většina aktérů ligy obdobnou změnu chtěla.

Zásahy do programu může přinést pohárová účast. Vyloučeny nejsou další odchylky, podobu už ale dostal seznam televizních utkání pro úvod soutěže - 1. kolo: Ostrava-Teplice (7. 8., Nova), Mladá Boleslav-Jablonec (9. 8., Prima), 2. kolo: Drnovice-Sparta (14. 8., Nova), Slavia-Liberec (16. 8., Prima).

Druhá liga i v pátek

Volnost zůstala ve druhé lize. I páteční termíny jsou povoleny. A také neděle večer. Tu využije Hradec Králové a na tuto dobu své dosud dopolední fotbalové seance přesune i Žižkov, který má nainstalované nové osvětlení. Po 10. hodině dopolední tak budou hrát jen Pardubičtí, Kunovičtí a béčka prvoligových celků, která podle situace mohou volit sobotu či neděli.

Jestliže loni ztratilo kvůli rekonstrukci stadiónu výhodu domácího prostředí hned několik klubů, letos se za hranice svého města stěhuje jen druholigové Ústí nad Labem. Nováček soutěže absolvuje podzimní část v Teplicích. Z prvoligových celků se Slavia už zabydlela na Strahově, kam ji následují i druholigoví Bohemians.

Termíny zápasů účastníků druhé nejvyšší soutěže přinášíme jen jako orientační, protože řada týmů sahá k úpravám podle místní situace.

Pátek (16:30): Vítkovice, sobota dopoledne (10:15): Pardubice, sobota odpoledne (17, později v sezóně případně v úředně stanovený začátek): Ústí (v Teplicích), Most, Kroměříž, neděle dopoledne (10:15): Olomouc B, Sparta B, Brno B, Kunovice, neděle odpoledne (17, později v sezóně případně v úředně stanovený začátek): Prachatice, Jihlava, Plzeň, Bohemians, Kladno, neděle večer (19): Žižkov, Hradec Králové.

Reklama