Hlavní obsah

Startuje liga, ve hře je přímý postup do Ligy mistrů

PRAHA

Zisk titulu v ligovém ročníku 2004/2005 je mnohem lákavější než v minulých sezónách. Nový mistr totiž přímo postoupí do základní skupiny fotbalové Ligy mistrů a získá tak prémii v přepočtu okolo sta miliónů korun. Liga je opět zde, začíná již v sobotu. Další otázkou je, zda dále bující korupční aféra soutěž pročistí.

Foto: FC Baník Ostrava

Fotbalisté Baníku myslí na obhajobu ligového titulu...

Článek

Přímý krok mezi boháče umožnil koeficient, na kterém se podílela především Sparta svými výsledky v Lize mistrů, ale přispěly k němu v Poháru UEFA i Slavia, Liberec a Teplice.

Odhadnout síly jednotlivých týmů před startem je obtížné. Kdo by před startem minulého ročníku předpokládal, že se jeho suverénním a zcela zaslouženým vítězem stane ostravský Baník, který v předchozích sezónách spíš patřil k průměru?

I tentokrát lze hovořit o favoritech jasných či možných, ale opět může vyskočit někdo, s kým se předem nepočítá. Zmíněných sto miliónů je lákadlem pro každý klub.

Body může ubrat ještě disciplinárka

O to důležitější bude úloha rozhodčích, delegátů a příslušných komisí, aby pohlídali čistotu zápasů. Vždyť vzhledem k výši zmíněné prémie by se opět nějaká ta "investice" vyplatila. Úplatkářské aféry ukazují, že něco takového znovu nelze nijak vyloučit.

Slovácký klub z Uherského Hradiště už nyní vstupuje do soutěže s mankem dvanácti bodů. Další kluby šetří či sleduje policie a případy se bude zabývat disciplinární komise. Ta může, jako jeden z případných možných trestů, odečíst tři až dvanáct bodů. Jestliže si uvědomíme, že o titulu, příčkách pro účast v evropských pohárech i záchraně rozhoduje třeba jediný bod, může to být trest tvrdší, než by se na první pohled zdálo.

Letná chce double

Pohled na současnou situaci jednotlivých klubů napovídá dost zřetelně, kdo by měl či mohl být papírovým favoritem nadcházejícího ročníku Gambrinus ligy. Tím největším se ukazuje opět Sparta, která se této role nezříká. Naopak. Její prezident Vlastimil Košťál jasně deklaroval, že na Letné chtějí zpět titul a obhajobu poháru, tedy zisk double a k tomu postup minimálně do základní skupiny Ligy mistrů.

Ani nový majitel, firma J&T, si neklade nižší cíle, takže Sparta bude tradičně pod největším tlakem. "Musíme stále vyhrávat, nic jiného se od nás nečeká," zdůraznil kapitán mužstva Karel Poborský.

Ten je také největší hvězdou mužstva i celé ligy. I když odešel ze základu Hübschman a minimálně pro podzim není použitelný zraněný Johana, má Sparta dostatečně kvalitní kádr, aby úkol zvládla. Dobře se jeví mladík Čech na levém okraji obrany a v útoku Pacanda s Medunou. Sázka na mladé, ale již ostřílené fotbalisty by Spartě mohla vyjít, zejména, když mužstvo motivuje svým svérázným způsobem kouč Straka.

Na Bazalech si věří

Baník sice opustili gólman Laštůvka a obránce Bolf, ale kádr, v němž zůstali Heinz, Matušovič i další hráči, je natolik silný a sehraný, že z ostravských Bazalů zcela logicky zaznívají slova o obhajobě a setrvání na předních příčkách ligy.

Kéž by vydržela i skvělá atmosféra v hledišti a naopak už se neopakovaly excesy podobné tomu opavskému z posledního kola. I v tomto směru musí fotbal udělat maximum pro klid a bezpečnost na stadiónech a ve spolupráci s policií i mimo ně.

Tradičně nenápadná, ale o to nebezpečnější může být Olomouc, slibně začal v létě Liberec, vpředu chtějí hrát také Teplice a pochopitelně Slavia, kolem které se potvrzují zvěsti o finančních potížích.

Vyrovnaný střed

Vzhledem k nepříliš velkému dosavadnímu přestupovému pohybu se jeví ostatní kluby jako velmi vyrovnané. Z momentálně vyrovnaného středu lze očekávat útoky na pohárové příčky, ale tady se také bude bojovat o záchranu.

O to větší roli může hrát každý bod. I z toho pohledu bude důležitá každá ztráta favoritů v duelech s papírově slabšími soupeři. Třeba Sparta by mohla vyprávět, co všechno na jaře poztrácela. Roli sestupujícího odmítá každý do posledního možného okamžiku. Předem nelze odepsat ani již zmíněný klub z Uherského Hradiště, kterému bude na konci soutěže odečteno dvanáct bodů, handicap je to ale veliký.

Blšany z klubů bojujících v minulé sezóně o záchranu posílily nejvíc. Těžko odhadnout, co nelehká situace udělá s na pohled slaboučkou Opavou, v jaké síle se představí Příbram, Zlín a hlavně oba nováčkové z Drnovic a Mladé Boleslavi. V každém případě by měl být nadcházející ligový ročník velmi zajímavý a divácky přitažlivý.

Reklama